Βαρθολομαίος: Ευκαιρία σύμπραξης θρησκειών το μεταναστευτικό
«Η μετανάστευση και η προσφυγική κρίση δοκιμάζουν τις ανθρωπιστικὲς αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ευρύτερα την ευρωπαϊκή ταυτότητα», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης
«Η μετανάστευση και η προσφυγική κρίση δοκιμάζουν τις ανθρωπιστικὲς αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ευρύτερα την ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια γεωγραφική περιοχή, αλλά το όραμα μιας ειρηνικής, δημοκρατικής, δίκαιης και αλληλέγγυας κοινωνίας των ευρωπαϊκών λαών. Προφανέστατα, η σοβούσα προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι αδύνατον να αντιμετωπισθεί στη βάση των αρχών μιας γραφειοκρατικής, τεχνοκρατικής και οικονομοκεντρικής Ευρώπης» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη Concordia Europe Summit in Athens, με θέμα τη μετανάστευση και την προσφυγική κρίση ως πρόκληση για την ταυτότητα της Ευρώπης.
«Η λύση πρέπει να στηρίζεται στις αρχές των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που αποτελούν τη Μάγκνα Κάρτα (Magna Carta) της ευρωπαϊκής ιδέας και έχουν ως πυρήνα την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» συμπλήρωσε ο κ. Βαρθολομαίος.
«Σύμμαχος των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι οι χριστιανικὲς εκκλησίες, οι οποίες παρά τις αρχικές ενστάσεις και αντιπαραθέσεις, αναδεικνύονται σήμερα συναγωνιστές των δικαιωμάτων του ανθρώπου για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, έστω και αν τη θεμελιώνουν σε διαφορετική βάση. Σαφέστατα, οι προσπάθειες περιθωριοποίησης της θρησκείας από τους εκπροσώπους της ακραίας εκκοσμίκευσης, δεν προωθούν τους στόχους των δικαιωμάτων του ανθρώπου» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Επισήμανε, επίσης, ότι η μετανάστευση και η προσφυγική κρίση αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα για ολόκληρη την ανθρωπότητα, καθώς ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών ξεπερνά τα 65 εκατομμύρια και υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την κεντρική αρχή της πίστεώς μας, ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ᾽ εικόνα και καθ᾽ ομοίωσιν Θεού, και την εντολή της αγάπης προς τον πλησίον».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψή του στη Λέσβο μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες, να αναδείξουν τα προβλήματα και τη δραματική κατάσταση των ανθρώπων αυτών, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και επαίνεσε την προσφορά των κατοίκων του νησιού. Επίσης, εξήρε το γεγονός ότι παρά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, και ενώ κάποιες ευρωπαϊκές χώρες με την πολιτική τους στο θέμα των προσφύγων, μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα τεράστιο hotspot, οι ενορίες και γενικότερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας προσέφεραν και προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια.
Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι θρησκείες σε θέματα ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «οι θρησκείες είναι σε θέση να συμβάλλουν καθοριστικά και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού προβλήματος, εφαρμόζοντας και καλλιεργώντας πνεύμα ειρήνης και αλληλεγγύης, και ενισχύοντας όλες τις πρωτοβουλίες και τα κινήματα στον πολιτικό και κοινωνικό χώρο, τα οποία έχουν στόχο την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Μπροστά στα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα, «απαιτείται κοινή μαρτυρία των θρησκειών, την οποία προάγει ο διαθρησκειακὸς διάλογος. Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση είναι ευκαιρία και πεδίο σύμπραξης και κοινών πρωτοβουλιών για τις θρησκείες, τις κυβερνήσεις, τα ανθρωπιστικά κινήματα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο» κατέληξε ο κ. Βαρθολομαίος.,
ΑΠΕ-ΜΠΕ