Σύνοδος Κορυφής: Με διαφωνίες ξεκίνησε η συζήτηση για το Brexit
Πυρ ομαδόν κατά της Μέι στις Βρυξέλλες - Ικανοποίηση για ανάπτυξη και μείωση ανεργίας στην Ευρωζώνη
Χωρίς την πρωθυπουργό της Βρετανίας ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, με βασικά θέματα στην ατζέντα την ασφάλεια και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων, προβλέπεται ότι οι διαδικτυακές εταιρείες έχουν την ευθύνη να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία μέσω διαδικτύου και αυτό «περιλαμβάνει τις εφαρμογές διαδικτυακών επικοινωνιών με κωδικοποιημένες σε όλα τα στάδια επικοινωνίες».
Πρόκειται για τις εφαρμογές μηνυμάτων μέσω διαδικτύου, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα σε τρομοκράτες να επικοινωνούν μεταξύ τους, χωρίς κανείς να μπορεί να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο των συνομιλιών, ούτε καν οι ίδιες οι εταιρείες που χειρίζονται τις συγκεκριμένες εφαρμογές. Ουσιαστικά, οι ηγέτες αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα «Μεγάλο αδερφό» για τις συνομιλίες μέσω διαδικτύου σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία στον απόηχο των χτυπημάτων των τελευταίων ετών με τους δεκάδες νεκρούς.
Όσον αφορά την άμυνα, το πλάνο δηλαδή που παρουσίασε προ ημερών ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου που θα δεσμεύει σε πρώτη φάση τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ποσό που αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ μετά το 2020. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, υπό το φόβο του Ντόναλντ Τραμπ και της αστάθειας που δημιούργησε η εκλογή του, φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν το σχέδιο για τη δημιουργία σε βάρος χρόνο ενός Ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και την προστασία της Γηραιάς Ηπείρου.
Τουσκ: Χαμηλότερη των προσδοκιών η πρόταση Μέι
Αναφορικά με το Brexit, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η πρόταση που παρουσίασε χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των πολιτών, είναι «χαμηλότερη των προσδοκιών». Ο Ντ. Τουσκ εξήγησε ότι η βρετανική πρόταση μειώνει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που μένουν στη Μ. Βρετανία, σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα. «Η επίδραση του Brexit στα δικαιώματα των πολιτών είναι ούτως ή άλλως αρνητική και ο ρόλος μας είναι να μειώσουμε αυτή την αρνητική επίδραση» είπε ο Ντ. Τουσκ.
Χθες, η Τερέζα Μέι έφτασε φανερά αγχωμένη στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει το σχέδιό της για το Βrexit στους Ευρωπαίους ομολόγους της. Τα βασικά σημεία αιχμής ήταν δύο: οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν στη Βρετανία και η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η Μέι διαβεβαίωσε τους ομολόγους της ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εξαναγκάσει κανένα πολίτη κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαταλείψει την χώρα έπειτα από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Brexit και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι που ζουν στη χώρα για πέντε χρόνια, θα λάβουν ένα νέο «καθεστώς εγκατάστασης», το οποίο θα τους επιτρέψει να παραμείνουν στη Βρετανία και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, στην Εκπαίδευση κτλ.
Το δεύτερο σημείο είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τη Μέι να προειδοποιεί τους αρχηγούς των 27 κρατών μελών ότι απορρίπτει κάθε δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στην επίλυση των διαφορών για τα δικαιώματα των πολιτών της Ένωσης μετά το Brexit. Οι Ευρωπαίοι δε δέχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την πρόταση και θέλουν οι δικαιοδοσία του Δικαστηρίου να ισχύει για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Ικανοποίηση Τουσκ-Γιουνκέρ για την ανάπτυξη
Τη θετική πορεία που σημειώνει η ευρωπαϊκή οικονομία, τους τελευταίους μήνες, υπογράμμισαν οι Πρόεδροι της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η οικονομία και το ακανθώδες θέμα του διεθνούς εμπορίου απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής και τόσο ο κ. Τουσκ όσο και ο κ.Γιούνκερ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τους θετικούς δείκτες της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αλλά και για τα «χαμηλότερα από ποτέ» επίπεδα της ανεργίας.
Ο Ντ. Τουσκ αναφέρθηκε στην παρέμβαση που έκανε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, όπως είπε, «για πρώτη φορά έπειτα από καιρό» εμφανίστηκε αισιόδοξος, επισημαίνοντας την ισχυρή ανάπτυξη και τη σημαντική πτώση της ανεργίας στην Ευρωζώνη. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του, είπε ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 2011, 22 χώρες είχαν δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα μόνο τέσσερις χώρες βρίσκονται σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.
Γιουνκέρ: Πρέπει οι αποφάσεις για το προσφυγικό να γίνονται σεβαστές από όλους
Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι θα πρέπει να είναι στον ίδιο βαθμό «ελεύθερο» και «δίκαιο», και πως προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες. Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ των θέσεων του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι οι θέσεις της Γαλλίας είναι προς το συμφέρον των Γάλλων πολιτών και των Ευρωπαίων, και πρόσθεσε, τέλος: «θέλω μια Ευρώπη ανοιχτή, αλλά όχι μία Ευρώπη που προσφέρεται».
Για τη μετανάστευση, ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι για ακόμη μια φορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέστησε σαφές σ' όλες τις χώρες ότι οι αποφάσεις του πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλα τα κράτη-μέλη και πως όλες οι χώρες θα πρέπει να συμβάλλουν στις προσπάθειες σε ικανοποιητικό βαθμό.
Μέρκελ: Πολλά ερωτήματα για το Brexit ακόμα
Η Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «καλή αρχή» το πλάνο του Ηνωμένου Βασιλείου για την προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμη «πολλά, πολλά ερωτήματα», καθώς και «πλήθος κινήσεων να γίνουν».
Όσον αφορά στο προσφυγικό, η Καγκελάριος επισήμανε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Ιταλία εξηγώντας πως αυτή είναι η δική της αντίληψη για την Ευρώπη.
«Εάν είμαστε μαζί γύρω από ένα τράπεζι, εάν έχουμε κοινά εξωτερικά σύνορα, τότε πρέπει μια μέρα να μπω στη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ιταλού πρωθυπουργού, οι οποίοι δέχονται κάθε μέρα καινούργιους πρόσφυγες και μετανάστες» είπε η Α. Μέρκελ και προσέθεσε: «Δεν μπορώ απλά να χαίρομαι που βρίσκομαι στο κέντρο της Ευρώπης και δεν έχω αυτό το πρόβλημα με τους πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνεις στη θέση των άλλων, αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι για να βρούμε ένα συμβιβασμό».
Μακρόν: Χαιρετίζω την ανάπτυξη της Ελλάδας
Η Σύνοδος Κορυφής ήταν η επίσημη πρώτη του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έκανε δυναμική είσοδο τονίζοντας τις ευρωπαϊκές θέσεις του, την ανάγκη για περισσότερη και «πιο κοινωνική» Ευρώπη, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και στις Ανατολικές χώρες, ουσιαστικά της Ουγγαρία και την Πολωνία, οι οποίες αρνούνται να υποδεχτούν τους μετανάστες που έχουν συμφωνήσει.
«Χαιρετίζω την ανάκαμψη της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
«Βρέθηκε στο τελευταίο Eurogroup ένα πολύ ισχυρό συναινετικό πλαίσιο. Στη σημερινή σύνοδο δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα, και αυτό είναι πολύ καλό νέο, γιατί δουλέψαμε πολύ με τη Μέρκελ, ώστε να καταλήξουμε στη συμφωνία που βρέθηκε στο Eurogroup», σημείωσε ο κ. Μακρόν.
Δείτε εδώ τα συμπεράσματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής.
Διαβάστε επίσης:
Τσίπρας: Tο Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα
Μέρκελ για προσφυγικό: Να δείξουμε αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Ιταλία