Ανώτατοι αξιωματούχοι οικονομικών της Ε.Ε, κάλεσαν χθες τα μέλη της ευρωζώνης με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης να ξοδέψουν περισσότερο, σε μία προσπάθεια να πείσουν τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της και να ενισχύσει την οικονομία της Ένωσης.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,8% φέτος, ποσοστό υψηλότερο της αρχικής του εκτίμησης. Συγχρόνως, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας αυξάνεται.

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, ωστόσο, δεν έχει αντισταθμιστεί από παρόμοια αύξηση στις δημόσιες δαπάνες - η χώρα κατέγραψε, για παράδειγμα, δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% πέρυσι.

«Θα βοηθούσε την οικονομία της ευρωζώνης γενικά εάν οι χώρες που ήδη έχουν μεγάλη ανάπτυξη επέτρεπαν την αύξηση από την πλευρά της ζήτησης, αυξάνοντας δηλαδή τους μισθούς ή μειώνοντας τους φόρους», δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ πριν από τυπική συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Στη μηνιαία συνάντησή τους, οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν τη δημοσιονομική στάση της ευρωζώνης για τον επόμενο χρόνο, ως μέρος των συνομιλιών που αποσκοπούν στην παρέμβαση σε θέματα προϋπολογισμών των 19 χωρών-μελών.

Προηγούμενη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προωθήσει φέτος λίγο αυξημένη δημοσιονομική πολιτική για την ευρωζώνη βρέθηκε αντιμέτωπη με την άρνηση της Γερμανίας και τελικά αποσύρθηκε.

Πριν αρχίσουν οι συνομιλίες για την πολιτική της επόμενης χρονιάς, ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, είπε ότι η ιδέα της δημοσιονομική τόνωσης εξακολουθεί να δικαιολογείται, παρότι η ευρωζώνη αναπτύσσεται υγιώς.

Στη συνάντησή τους όμως αργότερα, οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η δημοσιονομική στάση το 2018 θα πρέπει να είναι «ευρέως ουδέτερη», ανέφερε ο Μοσκοβισί.

Ο επίτροπος πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να πείσει τις χώρες με υψηλά ελλείμματα ή χρέη, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία, να συνεχίσουν με την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Ομως, οι χώρες-μέλη με δημοσιονομική ευελιξία όπως η Γερμανία «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους πόρους αυτούς για να υποστηρίξουν τη ζήτηση, ιδιαίτερα τις επενδύσεις», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ