Σάλος στη Βρετανία με τους «χρυσούς» μισθούς στο BBC
Μισθολογικό χάσμα στους μισθούς ανδρών και γυναικών
Σάλος προκλήθηκε στη Βρετανία μετά την ανακοίνωση των υψηλότερων αμοιβών του BBC στα στελέχη του, καθώς όπως διαπιστώθηκε από τις λίστες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους μισθούς των αντρών και των γυναικών. Μετά από μία διαμάχη που διαρκεί μία δεκαετία, το βρετανικό δίκτυο έδωσε στη δημοσιότητα τους μισθούς των 96 δημοσιογράφων – σταρ που ξεπερνούν τις 150.000 στερλίνες ήτοι 170.000 ευρώ, όσα δηλαδή παίρνει και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.
Στην πρώτη δεκάδα συναντάμε τον παρουσιαστής στην τηλεόραση και παραγωγό ραδιοφώνου και τηλεόρασης, Κρις Έβανς, ο οποίος βγάζει το ιλιγγιώδες ποσό των 2.480.000 ευρώ και ακολουθεί ο διάσημος παρουσιαστής, Γκάρι Λίνεκερ, με 1.978.000 ευρώ το χρόνο. Τρίτος είναι ο επίσης παρουσιαστής δημοφιλούς εκπομπής, Γκράχαμ Νόρτον, με 850.000 ευρώ το χρόνο, και ακολουθεί ο Τζέρεμι Βάιν, δημοσιογράφος και παρουσιαστής, με δική του εκπομπή στο ραδιόφωνο, που βγάζει 791.000 ευρώ το χρόνο.
Στην πέμπτη θέση, ο Τζον Χάμφρεϊ, πρώην παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου και πλέον παρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής, με 678.000 ευρώ το χρόνο, στην έκτη ο Χιου Έντουαρντς, δημοσιογράφος και παρουσιαστής του δελτίου των 10, με 621.000 ευρώ, στην έβδομη ο Στιβ Ράιτ, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και παρουσιαστής, με 565.000 ευρώ, στην όγδοη, ο παρουσιαστής Ματ Μπέικερ, με 508.000 ευρώ και μόλις στην ένατη θέση βρίσκουμε την πρώτη γυναίκα, την Κλόντια Γουίνκεμαν, παρουσιάστρια μουσικής εκπομπής, με επίσης 508.000 ευρώ. Τη δεκάδα συμπληρώνει ο Νίκι Κάμπελ, παρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής, με 452.000 ευρώ το χρόνο.
Στη λίστα με τους 96 δημοσιογράφους που παίρνουν πάνω από 170.000 ευρώ το χρόνο, μόνο το ένα τρίτο είναι γυναίκες, την ώρα που η υψηλότερα αμειβόμενη γυναίκα είναι η Κλώντια Γουίκερμαν και η διαφορά της από τον πρώτο, Κρις Έβανς είναι 1.700.000 ευρώ, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι διαφορές ανάμεσα στους δύο παρουσιαστές της ίδιας εκπομπής, όταν πρόκειται για άντρα και γυναίκα, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις χαώδεις.
Ο βρετανικός Τύπος, καθώς και πολλοί πολιτικοί, σχολίασαν το γεγονός, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Γενικός Διευθυντής, Τόνι Χολ, να παραδεχτεί ότι ο οργανισμός θα πρέπει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και να δεσμευτεί ότι θα υπάρξει ισότητα ανάμεσα στον αριθμό των ανδρών και γυναικών τηλεοπτικών παρουσιαστών και στις αμοιβές τους ως το 2020. Την ίδια παρατήρηση έκανε και η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ισότητας, όλες οι βρετανικές επιχειρήσεις θα πρέπει από την επόμενη χρονιά να δίνουν στη δημοσιότητα το εύρος της διαφοράς των μισθών μεταξύ αντρών και γυναικών.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το BBC διαθέτει σχεδόν 21.000 υπαλλήλους μόνιμους, ενώ το προσωπικό του ξεπερνά τις 35.000 αν υπολογιστούν οι εξωτερικοί συνεργάτες και οι μερικής απασχόλησης. Οι υπεύθυνοι του Οργανισμού έχουν δεχτεί έντονη κριτική για τους υψηλούς μισθούς των τηλεαστέρων, όμως απαντούν ότι έχουν να ανταγωνιστούν δημοφιλή ιδιωτικά δίκτυα, όπως το ITV και το SkyNews, καθώς και ιντερνετικούς ομίλους. Η διοίκηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της για τις αμοιβές, δεδομένου, όπως λένε, ότι οι υπάλληλοι δέχονται προτάσεις από ανταγωνιστικά μέσα και, κατά καιρούς, έχουν χαθεί πολύτιμα στελέχη, λόγω των υψηλών αμοιβών που τους προσφέρονται.
Αίσθηση πάντως έκαναν τα σχόλια του δεύτερου πιο καλοπληρωμένου, του Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί ο Κρις Έβανς βγάζει περισσότερα και τόνισε μετά τη δημοσιοποίηση της κολοσσιαίας αμοιβής του ότι του έχει γίνει καλύτερη πρόταση από ανταγωνιστικό δίκτυο, όμως δεν τη δέχτηκε, επειδή δεν ήθελε να εγκαταλείψει το BBC.