Εκλογές στη Βενεζουέλα εν μέσω αιματηρών διαδηλώσεων
Η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν στο Καράκας και να στήσουν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα
Οι πολίτες στη Βενεζουέλα καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, εν μέσω των βίαιων διασηλώσεων, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι και παρά την απουσία της αντιπολίτευσης που αποφάσισε να απέχει από αυτήν την εκλογική διαδικασία, αλλά και τη διεθνή κατακραυγή.
Τα εκλογικά τμήματα αναμένεται να ανοίξουν στις 6 το πρωί, τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου οι ψηφοφόροι να εκλέξουν τα 545 μέλη αυτού του Σώματος που θα διαθέτει υπερεξουσίες. Η διάρκεια της θητείας του νέου Κογκρέσου παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστη.
«Βρισκόμαστε στην παραμονή μιας μεγάλης εκλογικής νίκης. Δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη Συντακτική Συνέλευση. Είναι ήδη πολιτική πραγματικότητα», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε μια συγκέντρωση, το Σάββατο.
Κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, ο πρόεδρος πέτυχε τον στόχο του, παρά τις διαδηλώσεις πολιτών που, εδώ και τέσσερις μήνες, ζητούν την απομάκρυνσή του από την εξουσία. Θάνατοι από σφαίρες, λιντσαρίσματα, καμένα κτήρια και οχήματα, πόλεις που σχεδόν παρέλυσαν από τα δακρυγόνα, πετροπόλεμος και βόμβες μολότοφ επιδείνωσαν την κρίση σε μια χώρα πολωμένη και στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.
Αφού απέτυχε να σταματήσει τις εκλογές με τις διαδηλώσεις, τις απεργίες, τους αποκλεισμούς, η αντιπολίτευση έχει καλέσει σήμερα τους οπαδούς της να συγκεντρωθούν στο Καράκας και να στήσουν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση απειλεί να οδηγήσει στη φυλακή όσους παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.
Ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) απορρίπτει τη Συντακτική Συνέλευση με το αιτιολογικό ότι ο πρόεδρος Μαδούρο θα έπρεπε προηγουμένως να υποβάλει σε δημοψήφισμα την πρόθεσή του για την ανάδειξη ενός τέτοιου σώματος. Υποστηρίζει επίσης ότι οι εκλογές αυτές οργανώνονται με τρόπο ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να ελέγξει τη Συντακτική Συνέλευση, εγκαθιδρύοντας κομμουνιστική δικτατορία.
Ο πρόεδρος από την πλευρά του θεωρεί τη Συντακτική Συνέλευση αναγκαία ώστε να σταματήσει η βία και να σωθεί η οικονομία της χώρας η οποία, παρά τον πετρελαϊκό πλούτο της, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα.
Η Κολομβία και ο Παναμάς έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση, ενώ οι ΗΠΑ απειλούν με νέες κυρώσεις (έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε 13 πολιτικούς και στρατιωτικούς, στενούς συνεργάτες του Μαδούρο). Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος, από την άλλη, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί πραξικόπημα με τη στήριξη της Ουάσινγκτον και των «λακέδων» της.
Οι σημερινές εκλογές προκαλούν ανησυχίες για επιδείνωση του χάους. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες καλώντας τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στη Βενεζουέλα ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις τους προς τη χώρα.
Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) ανακοίνωσε ωστόσο ότι όλα είναι έτοιμα για τις εκλογές και ο στρατός εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Οι ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα της κοινότητάς τους. Η επικεφαλής του CNE διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι έχουν στηθεί σχεδόν όλα τα εκλογικά τμήματα, όμως κατήγγειλε ότι σε ορισμένες πόλεις σημειώθηκαν επιθέσεις και ορισμένα από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην ψηφοφορία πυρπολήθηκαν.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Μπενίνιο Αλαρκόν, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει το υψηλό ποσοστό αποχής, ιδίως μετά το συμβολικό δημοψήφισμα που οργάνωσε πριν από δύο εβδομάδες το MUD και συγκέντρωσε 7,6 εκατομμύρια ψήφους. Όμως, λόγω του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας, το 62% των 19,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων θα μπορεί να ψηφίσει δύο φορές: μία ως κάτοικος εκλογικής περιφέρειας και μία ως μέλος κοινωνικής ομάδας, επειδή τα 364 μέλη της Συντακτικής θα εκπροσωπούν τις περιφέρειες και τα 173 τις διάφορες κοινωνικές ομάδες. Οκτώ θα είναι οι εκπρόσωποι των αυτοχθόνων. Το γεγονός αυτό αναμένεται να περιπλέξει σημαντικά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με τον ειδικό σε εκλογικά θέματα Εουχένιο Μαρτίνες.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ