Αφού βασιζόταν στο πετρέλαιο για να τροφοδοτήσει την οικονομία της για περισσότερο από μισό αιώνα, η Σαουδική Αραβία στρέφεται προς τον άλλο σε αφθονία φυσικό πόρο της για να την πάει πέρα από την εποχή του πετρελαίου – την έρημο. Το βασίλειο μετατρέπει χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα άμμου σε νέες πόλεις, καθώς επιδιώκει να πάψει να στηρίζεται κυρίως στο αργό πετρέλαιο, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να ενισχύσει τις επενδύσεις.

Μόνο τον περασμένο μήνα, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως ανακοίνωσε δύο σημαντικές πολεοδομικές αναπτύξεις -μία που καλύπτει μια περιοχή μεγαλύτερη από το Βέλγιο και μια άλλη σχεδόν στο μέγεθος της Μόσχας. Αυτά είναι τα κυριότερα σχέδια για την οικοδόμηση μιας σειράς λεγόμενων "οικονομικών πόλεων" - ειδικών ζωνών στον τομέα της εφοδιαστικής, του τουρισμού, της βιομηχανίας και των οικονομικών, μιας πόλης ψυχαγωγίας και μιας οικονομικής περιοχής 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Η συνολική πρόοδος με τις οικονομικές πόλεις ήταν πολύ αργή, ακόμη και πριν από την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου", δήλωσε η Μόνικα Μαλίκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Abu Dhabi Commercial Bank PJSC. "Από τότε, ο ρυθμός ανάπτυξης έχει μετριαστεί ακόμα περισσότερο με την αναμονή πολλών έργων".

Όταν ανακοινώθηκε το περασμένο Απρίλιο το "Saudi Vision 2030", το σχέδιο των 84 σελίδων ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για να «σώσει» και να «αναδιοργανώσει» τα έργα για οικονομικές πόλεις που ανεγέρθησαν κατά την τελευταία δεκαετία και που «δεν συνειδητοποίησαν τις δυνατότητές τους».