Dr. Pierre-Mr. Moscovici: Τι συμβαίνει στο μυαλό του επιτρόπου
Το μπερδεμένο μήνυμα που περνά ο αξιωματούχος της Κομισιόν θέλοντας να ικανοποιήσει και τις Βρυξέλλες και την Αθήνα
Λαλίστατος παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν με ένα «μπαράζ» συνεντεύξεων από την περασμένη Κυριακή τοποθετείται για το ελληνικό ζήτημα, ενόψει και της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης, χτυπώντας φιλικά το χέρι στην «πλάτη» της Αθήνας και αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, μία προσεκτική παρατήρηση των δηλώσεων του Πιέρ Μοσκοβισί αποκαλύπτει ότι ο επίτροπος μάλλον είναι μπερδεμένος προς το μήνυμα που θέλει να περάσει. Αυτό διότι αφενός παρουσιάζεται ως ο φιλέλληνας αξιωματούχος που επικρίνει τους δανειστές για τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζει η Αθήνα, αφετέρου, δε, ως άξιος εκπρόσωπος των ίδιων δανειστών που επικρίνει, επιβεβαιώνει πως η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει στη λιτότητα.
Με την τακτική του αυτή ο Πιέρ Μοσκοβισί δείχνει να προσπαθεί να μην δυσαρεστήσει ούτε τις Βρυξέλλες, ούτε όμως και την Αθήνα, σκοπός πρακτικά ανέφικτος, τη στιγμή μάλιστα που οι δηλώσεις του επιτρόπου στο ελληνικό ζήτημα τους τελευταίους μήνες φαίνεται να μην έχουν καμία απολύτως επιρροή στη λήψη των αποφάσεων.
Το «σκάνδαλο» και η αναδίπλωση
Η αρχή έγινε την Κυριακή, όταν ο φιλέλλην επίτροπος δήλωνε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας αποτελεί «σκάνδαλο για τις δημοκρατικές διαδικασίες».
«Είναι ένα σκάνδαλο σε ότι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να αποφασίζεις με αυτό τον τρόπο την μοίρα ενός λαού, το να επιβάλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας… Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πιέρ Μοσκοβισί αφήνοντας σαφείς αιχμές όχι μόνο για την ηγεσία της Κομισιόν, αλλά και για ηγέτες όπως η Άνγκελα Μέρκελ.
Η απάντηση από τις Βρυξέλλες δεν άργησε να έρθει από τα χείλη του εκπροσώπου Μαργαρίτη Σχοινά.
Ο τελευταίος «άδειασε» αυστηρά τον επίτροπο, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «η Κομισιόν και ο πρόεδρός της έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή για να κατανεμηθεί το βάρος ισότιμα και δίκαια στο πρόγραμμα προσαρμογής που αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2015. Ο ίδιος ο επίτροπος Μοσκοβισί αλλά και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ενημέρωσαν επανειλημμένως το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και το κοινό για το ελληνικό πρόγραμμα».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί αναγκάστηκε να ανακαλέσει, διευκρινίζοντας ότι «σκανδαλώδεις» ήταν οι διαδικασίες που τηρήθηκαν και όχι οι ίδιες οι αποφάσεις, τονίζοντας συγκεκριμένα τις αποφάσεις που λήφθηκαν όσον αφορά τις συντάξεις και την αγορά εργασίας.
«Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή», είπε χαρακτηριστικά.
«Πάσχουμε από έλλειψη αλληλεγγύης»
Ο Πιέρ Μοσκοβισί δεν σταμάτησε τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Την Τετάρτη ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή στο Ευρωκοινοβούλιο, απάντησε ότι η Ελλάδα βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών θα παραμείνει «υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ».
Την ίδια μέρα ακολούθησαν δηλώσεις του επιτρόπου στην Wall Street Journal, στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνες της Κυριακής, δηλαδή με σαφείς αιχμές για Βρυξέλλες και Βερολίνο, παρόλο που ο ίδιος κλήθηκε να ανακαλέσει.
«Πάσχουμε από μία έλλειψη αλληλεγγύης. Δεν είναι δυνατό να έχουμε μία Ευρωζώνη, στην οποία ορισμένες χώρες επωφελούνται από τους κανόνες, ενώ άλλες αισθάνονται ότι ζουν στη λιτότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί.
Το σενάριο της «καθαίρεσης» του Ντάισελμπλουμ
Πιθανότατα στο πίσω μέρος του μυαλού του Πιέρ Μοσκοβισί να βρίσκεται το ενδεχόμενο να συγχωνευτεί ο ρόλος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων με εκείνον του προέδρου του Eurogroup (που σήμερα είναι ο Ολλανδός Γερούν Ντέισελμπλουμ), με σκοπό ο ίδιος να γίνει επικεφαλής του νέου αξιώματος που θα προσφέρει και σαφώς μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων. Πρόκειται για μία αλλαγή που δίνει μια κάποια λογική εξήγηση στη στάση του Πιέρ Μοσκοβισί τις τελευταίες μέρες.
Ο ίδιος μάλιστα ο Μοσκοβισί στη συνέντευξή του έκανε νύξη στη συγκεκριμένη συζήτηση, εκφράζοντας τη στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν, που είναι υπέρ αυτής της ριζικής αλλαγής στην Κομισιόν.
«Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδειξε πρόσφατα πως είναι έτοιμος να επεκτείνει την κίνηση» υπέρ μιας επανίδρυσης της ευρωζώνης «σε μια γραμμή πολύ κοντά σ' αυτή της Κομισιόν, πολύ κοντά στη δική μου», υπογράμμισε ο Μοσκοβισί. «Πιστεύω αληθινά πως μπορούμε να φθάσουμε σ' έναν έξυπνο συμβιβασμό πάνω στα θέματα αυτά, ιδιαίτερα με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία», πρόσθεσε.