DW: Ιδέες Μακρόν για τη νέα Ευρώπη στο πνεύμα Μέρκελ
Δεν εξέπληξαν τη γερμανική πλευρά οι ιδέες Μακρόν για την επανίδρυση της Ευρώπης που οραματίζεται.
Δεν θα μπορούσε να ήταν ισχυρότερος ο συμβολισμός από το χώρο της Πνύκας για τα μηνύματα που θέλησε να στείλει ο Εμανουέλ Μακρόν για την νέα Ευρώπη που οραματίζεται. Και ο Μακρόν είναι ένας ηγέτης που δίνει μεγάλη σημασία στους συμβολισμούς, στις παθιασμένες ομιλίες που αγγίζουν την καρδιά και τις εικόνες που μένουν στην ιστορία. Σχολιαστές του γερμανικού τύπου θεωρούν ότι η εικόνα που μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο από την Πνύκα ήταν ακόμη πιο ισχυρή και από αυτή το βράδυ των προεδρικών εκλογών, όταν ο μεγάλος νικητής βάδισε μόνος μέσα στο προαύλιο του Λούβρου με φωταγωγημένες τις Πυραμίδες για να κάνει τις πρώτες του δηλώσεις στους γάλλους πολίτες. Μάλιστα η εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνει ότι μια τέτοια τιμή, να απευθύνει ομιλία από τον χώρο της Πνύκας, θα ήταν αδιανόητο να επιδαψιλεύσει η ελληνική κυβέρνηση στην Μέρκελ ή ακόμη και στον σοσιαλδημοκράτη γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάιερ, «δεν το επιτρέπουν οι ψυχραμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Πού συμφωνούν, πού διαφωνούν Γαλλία-Γερμανία
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο, ο Μακρόν προσπάθησε να μείνει σε γενικό πλαίσιο σεβόμενος το γεγονός ότι η Γερμανία βρίσκεται στην τελευταία και πιο αποφασιστική φάση της προεκλογικής εκστρατείας. Ξεδιπλώνοντας το όραμά του για την Ευρώπη δεν είπε κάτι που δεν είχαν ξανακούσει γερμανοί πολιτικοί. Την ανάγκη «επανίδρυσης της Ευρώπης» συμμερίζεται και η γερμανίδα καγκελάριος, που υποδέχθηκε πρώτη τον Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο λίγες ώρες μετά τη νίκη του τον περασμένο Μάιο και πληροφορήθηκε από πρώτο χέρι τα σχέδιά του για μια νέα Ευρώπη. Και η Γερμανία επιθυμεί μια νέα Ευρώπη σε συνεργασία με μια ισχυρή Γαλλία, με ένα ισχυρό γερμανογαλλικό δίδυμο. Όπως επισημαίνει η Welt, «δεν μπορεί πλέον να υπαγορεύει μόνη της μία πορεία, από την οποία κυρίως η ίδια επωφελείται».
Αλλά και η εμβάθυνση της ΕΕ είναι στόχος της Μέρκελ. Στις προτάσεις Μακρόν για έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών και έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης εμφανίζεται ανοιχτή, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ενώ για το ΔΝΤ πρόσφατα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η θέση αυτή συμπεριλήφθηκε και στο προεκλογικό πρόγραμμα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, μάλιστα στον γερμανικό τύπο χαρακτηρίστηκε ως «στροφή 180 μοιρών» από τη Μέρκελ, μιας και προηγουμένως συνεχώς υποστήριζε ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει κυβέρνηση δικής της ευθύνης σε προγράμματα βοήθειας. Υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες τόσο επιμένει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τάχθηκε με εξαιρετικά σαφή τρόπο και ο Μακρόν. Σημείο διαφωνίας με τους Γερμανούς παραμένει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επ΄αυτού όμως ο Μακρόν δεν έδωσε χρονικό στίγμα. Γενικότερα πάντως ο γάλλος πρόεδρος, όπως επισημαίνει η Welt, δεν φαίνεται διατεθειμένος να αφεθεί στις υπαγορεύσεις λιτότητας του γερμανού υπουργού Οικονομικών.
Ένας αλλαγμένος Τσίπρας
Δέσμη ιδεών για την επανίδρυση της Ευρώπης, που υποστήριξε με τόσο πάθος ο γάλλος πρόεδρος μπροστά από την φωταγωγημένη Ακρόπολη, γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας από ομάδα Γερμανών και Γάλλων εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε αμέσως μετά την εκλογή Μακρόν το Μάιο. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του χρόνου. Μέχρι τότε θα έχει συσταθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση, που θα αναλάβει το βάρος της ευθύνης για την μετεξέλιξη της ΕΕ. Όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα, η Χριστιανική Ένωση CDU/CSU θα έρθει πρώτο κόμμα. Πόσο ρηξικέλευθος θα είναι ο δρόμος των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, θα εξαρτηθεί από τον κυβερνητικό εταίρο της Άγκελα Μέρκελ.
Τέλος, θετικά «έγραψε» στο γερμανικό τύπο και η παρουσία Τσίπρα. «Η ενέργεια Μακρόν φαίνεται ότι ήταν μεταδοτική», σχολιάζει η Welt. «Ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αλλαγμένος, σαν να ξαναβρήκε την ορμή του ως υπερήφανος ηγέτης και όχι πια ως νεαρός μαθητής, που του τραβούν το αυτί στις Βρυξέλλες. Έκανε σαφές ότι η τύχη των λαών δεν πρέπει να αποφασίζεται πια κεκλεισμένων των θυρών».
Πηγή: Deutsche Welle