Έμφαση στη σημασία που έχει ο τερματισμός της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων και της δουλείας και της δημιουργίας παράλληλα μιας νόμιμης οδού για τη μετάβαση των Αφρικανών στην Ευρώπη έδωσε την Τετάρτη η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας από το βήμα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρικανική Ένωση (AU), η οποία πραγματοποιείται στο Αμπιτζάν και θα επικεντρωθεί σε θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας, με φιλοδοξία να δοθεί ένα καλύτερο μέλλον στους νέους Αφρικανούς.

Η καγκελάριος αντιμετωπίζει αυτόν τον καιρό πιέσεις στην πατρίδα της για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Η είσοδος περισσότερων από ένα εκατομμύριο μεταναστών από τα μέσα του 2015 στη Γερμανία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η άντληση ψήφων από το συντηρητικό μπλοκ της Μέρκελ και άλλα επέτρεψε στο ακροδεξιό αυτό κόμμα να εισέλθει στο γερμανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά, ενώ η καγκελάριος αγωνίζεται τώρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αυτήν την περίοδο με τους Σοσιαλδημοκράτες, μετά την αποτυχία που είχαν οι συνομιλίες για τη σύναψη κυβερνητικού συνασπισμού με τους φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, η Μέρκελ σημείωσε ότι «αυτό αφορά όλη την αφρικανική ήπειρο τώρα καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι νεαροί Αφρικανοί πωλούνται ως σκλάβοι στη Λιβύη».

Η χώρα αυτή αποτελεί πλέον το βασικό σημείο αναχώρησης για τους μετανάστες, κυρίως από την Αφρική, που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη, στοιβαγμένοι από τους παράνομους διακινητές σε επισφαλή φουσκωτά που συχνά βυθίζονται καθώς διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Η Μέρκελ, η οποία είχε αποφασίσει το 2015 να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας στους μετανάστες, πρόσθεσε σήμερα ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν νόμιμες εναλλακτικές επιλογές για τους Αφρικανούς ώστε να μπορούν να σπουδάσουν ή να εκπαιδευτούν σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.

Η σύνοδος αυτή κορυφής αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα εκπαίδευσης και επένδυσης στους νέους και στην οικονομική ανάπτυξη ώστε να αποτρέπονται οι πρόσφυγες και οι οικονομικοί μετανάστες να παίρνουν την απόφαση να κάνουν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι μέσω της Μεσογείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ