«Κρυπτορούβλι» σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ο Πούτιν
Η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει ένα δικό της bitcoin με το οποίο θα μπορούσε να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, την ώρα που το παραδοσιακά τεχνοφοβικό Κρεμλίνο γοητεύεται από τα ψηφιακά νομίσματα.
Από την Κορίνα Σαμάρκου
Στη δημιουργία του δικού της κρυπτονομίσματος προσανατολίζεται η Ρωσία, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις κυρώσεις της Δύσης.
Όπως αποκάλυψαν οι «Financial Times», το κατά τα άλλα «τεχνο-φοβικό» Κρεμλίνο ζήτησε να γίνει μελέτη γύρω από την τεχνολογία του bitcoin blockchain, και το πώς αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του «κρυπτορουβλίου». «Αυτό το εργαλείο μάς ταιριάζει πολύ για τις ευαίσθητες δραστηριότητες του κράτους. Μπορούμε να κάνουμε τις συναλλαγές μας σε όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από τις κυρώσεις» είπε ο Σεργκέι Γκλαζίεφ, σύμβουλος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και εξήγησε ότι το κρυπτονόμισμα θα είναι «το ίδιο ρούβλι, αλλά η κυκλοφορία του θα υπόκειται σε περιορισμούς», επιτρέποντας στο Κρεμλίνο να παρακολουθεί κάθε του κίνηση.
Αφορμή γι' αυτό το άνοιγμα του Κρεμλίνου προς τα κρυπτονομίσματα φαίνεται πως στάθηκε μία συνάντηση που είχε το καλοκαίρι ο Πούτιν με τον Βιτάλικ Μπουτέριν, τον ρωσικής καταγωγής δημιουργό του ethereum.
Μόλις τον Οκτώβριο, πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος είχε απειλήσει με λουκέτο τα site που πουλάνε ψηφιακά νομίσματα, λέγοντας ότι αυτά είναι ριψοκίνδυνα και χρησιμοποιούνται από εγκληματίες.
«Η χρήση κρυπτονομισμάτων ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Γνωρίζω τη θέση της κεντρικής τράπεζας στο θέμα» είχε πει. Πραγματικά, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει προειδοποιήσει ότι τα κρυπτονομίσματα «έχουν όλες τις ενδείξεις μιας χρηματοοικονομικής πυραμίδας». Πάντως, η Ρωσία δεν είναι η μοναδική χώρα που εξετάζει τη δημιουργία του δικού της κρυπτονομίσματος. Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας Riksbank έχει κάνει μελέτες πάνω σε μια ηλεκτρονική εκδοχή της κορώνας, ενώ η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δηλώνει ότι βρίσκεται κοντά στην κυκλοφορία ενός κρυπτονομίσματος που θα στηρίζεται στο πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την οικονομία της.
*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου»