H Αυστρία δεν θέλει να δώσει ούτε σεντ παραπάνω στην Ε.Ε.
Με σκληρή στάση μπαίνει η νέα κυβέρνηση της Βιέννης στη συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική της Ε.Ε.
Αν και η νέα αυστριακή κυβέρνηση περιοριζόταν στο ζήτημα του πώς θα καλυφθεί το κενό που θα αφήσει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. η αποχώρηση της Βρετανίας, η στάση που κρατά δεν υπόσχεται πολλά για τη συζήτηση που θέλει να ανοίξει ο Μακρόν για την αρχιτεκτονική της Ε.Ε.: Η Βιέννη διαμήνυνησε στην Κομισιόν πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, δεν είναι διατεθειμένη να δώσει σεντ παραπάνω για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
«Δεν είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να μικραίνει και ο προϋπολογισμός της να αυξάνεται» τόνισε ο Αυστριακός υπουργός καγκελαρίας Γκέρνοτ Μπλιούμελ μετά τις συνομιλίες που είχε στη Βιέννη με τον επίτροπο της Ε.Ε., αρμόδιο για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, Γκούντερ Έττινγκερ.
Ταυτόχρονα, αποσαφήνισε στον Ευρωπαίο επίτροπο πως η Αυστρία και οι άλλες τέσσερις χώρες που συγκαταλέγονται στην ομάδα των αποκαλούμενων «καθαρά πληρωτών» (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Ολλανδία) δεν προτίθενται να καλύψουν το κενό των δώδεκα έως 14 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να προκύψει από το Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Από την πλευρά του, ο Γκούντερ Έτινγκερ, ο οποίος είχε το απόγευμα συναντήσεις τόσο με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και με την υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, όπως επίσης με τον πρόεδρο της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα, παρατήρησε πως «όταν πρόκειται για χρήματα, υπάρχει διαφωνία».
Ο ίδιος ανέφερε πως τον Μάιο η Ε.Ε. θα καταθέσει το σχέδιο για το νέο οικονομικό πλαίσιο, μέχρι το 2027, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να είναι σε όλους σαφές ότι συγκεκριμένα καθήκοντα, όπως η προστασία των εξωτερικών συνόρων, κοστίζουν περισσότερα χρήματα από όσα είχαν προγραμματιστεί, ωστόσο κατ' αρχήν η Ε.Ε. προτίθεται να κάνει οικονομίες.
Η Αυστρία παίζει σημαντικό ρόλο στο ζήτημα του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού, καθώς στη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας στην Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα διεξαχθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό, για τον οποίο απαιτείται ομοφωνία.
Ο τρέχων κοινοτικός προϋπολογισμός των ετών 2014 έως 2020 υπερβαίνει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.