Δεν δεσμεύονται ότι δεν θα γίνουν νέες επιθέσεις κατά της Συρίας
Και διπλωματικά πυρά κατά της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ για τη Συρία. Συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της Βορειοαλαντικής Συμμαχίας. Ζήτησαν υπευθυνότητα από τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ «καλεί τη Ρωσία να επιδείξει υπευθυνότητα» στη συριακή σύρραξη, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, έπειτα από μια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των πρεσβευτών των 29 κρατών μελών του Οργανισμού, έπειτα από τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας στη Συρία.
«Οι Σύμμαχοι καλούν όλους όσοι υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς, ιδίως τη Ρωσία, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να διασφαλίσουν ότι το συριακό καθεστώς θα συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία της Γενεύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» είπε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία επισήμαναν στους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ ότι τα συντονισμένα αεροπορικά πλήγματά τους εναντίον συριακών κυβερνητικών στόχων κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν η έσχατη λύση και στόχευαν στο να μπει ένα τέλος στην διάπραξη επιθέσεων με χημικά, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού.
Οι τρεις σύμμαχοι ενημέρωσαν τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ σε μια ειδική συνεδρίαση στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και έλαβαν τη στήριξη των υπολοίπων 26 κρατών μελών, που τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των διπλωματικών πιέσεων με στόχο την απαγόρευση των επιθέσεων με χημικά όπλα όπως ακριβώς εκείνης που η Δύση πιστεύει ότι διέπραξε η Δαμασκός την 7η Απριλίου στη Ντούμα.
Οι επιδρομές «υποβάθμισαν τις δυνατότητες της Συρίας να διεξάγει νέες επιθέσεις και την ίδια ώρα έστειλαν ένα σαφές μήνυμα για την αποτροπή άλλων επιθέσεων» τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Δεν θα εγγυηθούμε ποτέ πλήρως ότι δεν θα γίνουν νέες επιθέσεις όσο υπάρχουν καθεστώτα που είναι διατεθειμένα να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα» υπογράμμισε.
«Τα χημικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς να υπάρχει τιμωρία και δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν».
Σε μια χωριστή ανακοίνωση, οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν να επιτρέψουν την «ταχεία, διαρκή και ανεμπόδιστη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας» στις περιοχές όπου μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία.
«Θα ξαναχτυπήσουμε αν χρειαστεί»
Έτοιμες για νέο χτύπημα στη Συρία δήλωσαν οι ΗΠΑ, μέσω της Αμερικανίδας Πρεσβευτή στον ΟΗΕ. Νίκι Χέιλι.
Όπως τόνισε η Χέιλι στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία διεξήχθη μετά από αίτημα της Ρωσίας, η αμερικανική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να διατηρήσει την πίεση, εάν το συριακό καθεστώς είναι αρκετά ανόητο για να δοκιμάσει τη βούλησή της.
Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τις δυνάμεις που εξαπέλυσαν σήμερα τα ξημερώματα επίθεση κατά της Συρίας για κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, ενώ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια αυτών των επικίνδυνων συνθηκών και να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα οδηγούσε την κατάσταση σε κλιμάκωση και θα επιδείνωνε τα βάσανα του Συριακού λαού".
Επιπλέον, είπε ότι οι κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία απαιτούν τη διεξαγωγή έρευνας από τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία συνιστά μια "επιθετική ενέργεια" εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.
Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επέδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, ενώ τα αεροπορικά πλήγματα υπό τις ΗΠΑ απειλούν την προσπάθεια του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη σύρραξη στη Συρία.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι οι διεθνείς ερευνητές βρίσκονται στη Συρία κι είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την περιοχή όπου φέρεται να διαπράχθηκε η επίθεση με τα χημικά, στη Ντούμα της Συρίας.
Η Ρωσία δεν κατάφερε η Ρωσία να περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε και στο οποίο καταδικάζονταν τα αεροπορικά πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στη Συρία, καθώς το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που απαιτούνται για την έγκρισή του.
Η Ρωσία, η Βολιβία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, οκτώ χώρες το καταψήφισαν και τέσσερις απείχαν.