Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αρχίσει «με επείγοντα τρόπο» να οργανώνεται για τους Βρετανούς που ζουν στα 27 κράτη-μέλη, χωρίς να περιμένει να δει τι θα επιφυλάσσει για τους πολίτες η τελική συμφωνία για το Brexit, εκτιμά ινστιτούτο ερευνών που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Τα δικαιώματα των τριών εκατομμυρίων Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των διαπραγματευτών της ΕΕ και της Βρετανίας, αλλά η κατάσταση του ενός εκατομμυρίου Βρετανών απόδημων είναι πιο αβέβαιη, σύμφωνα με τον MIP Europe, έναν ανεξάρτητο ερευνητικό όμιλο που εξειδικεύεται στη μεταναστευτική πολιτική.

Το ινστιτούτο εκτιμά ότι η ΕΕ οφείλει να αποσαφηνίσει τα σχέδιά της για τους Βρετανούς που επιθυμούν να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος

«Πολλές χώρες της ΕΕ οφείλουν να αρχίσουν να οργανώνονται σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που πιθανόν να επηρεάσουν τους Βρετανούς υπηκόους μετά το Brexit. Πολλοί υπεύθυνοι που ερωτήθηκαν σε μια σειρά κρατών-μελών της ΕΕ δηλώνουν πως δεν είναι σίγουροι ότι γνωρίζουν σε ποια κατηγορία θα βρεθούν οι Βρετανοί», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο «αναγκάστηκε να αποκαλύψει το παιχνίδι του» και να εξηγήσει τα σχέδιά του για του Ευρωπαίους απόδημους κατά τις διαπραγματεύσεις του Brexit, οι 27 «δεν υποχρεώθηκαν να μελετήσουν εις βάθος» τα δικά τους σχέδια.

Οι 27 θα πρέπει, για παράδειγμα, να αποφύγουν την υποχρέωση επίδειξης αποδεικτικών εγγράφων που θα καταδεικνύουν την διεύθυνση κατοικίας στο παρελθόν, σύμφωνα με το MPI Europe. Ελλείψει προετοιμασίας, θα μπορούσε να υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός Βρετανών χωρίς νομικό καθεστώς, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενθαρρύνει την εξαπάτηση, αναφέρει το ινστιτούτο.