Μεταρρύθμιση της ΕΕ: Ο Μακρόν «οραματιστής» και η Μέρκελ «συνεργάσιμη»
Αναζήτηση σύγκλισης για τα μέτρα προώθησης της εμβάθυνσης ειδικά της Ευρωζώνης
Κοινό έδαφος, πάνω στις φιλόδοξες (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) προτάσεις του Γάλλου προέδρου, αναζητούν οι ηγεσίες Γερμανίας και Γαλλίας στο ζήτημα της μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως της Ευρωζώνης στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης: Αυτός ήταν και ο στόχος της συνάντησης του Εμανουέλ Μακρόν και της Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο την Πέμπτη.
Η γραμμή στην οποία θα συμφωνήσουν οι δύο ηγεσίες θα είναι μία από τους καθοριστικότερες συνισταμένες στην συζήτηση που έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται γύρω από το μέλλον της ΕΕ.
Ο Μακρόν εμφανίστηκε να ζητά τολμηρότερες κινήσεις και η Μέρκελ φρόντισε να δείξει την προθυμία της να συνεργαστεί. Όπως ανέφερε η καγκελάριος στις κοινές της δηλώσεις με τον Γάλλο πρόεδρο, η Ευρώπη μπορεί να προωθήσει «μόνο ενωμένη τα συμφέροντά της», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ως τα σημαντικότερα πεδία την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, την κοινή εξωτερική πολιτική και την προώθηση της οικονομικής, νομισματικής και τραπεζικής ένωσης -ειδικά στο τελευταίο η απόσταση μεταξύ Μακρόν και Μέρκελ είναι η μεγαλύτερη.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως είναι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτύχει καλά αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα πριν από τις συνομιλίες της με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
«Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, συμφωνήσαμε πως η ευρωζώνη είναι επαρκώς ασφαλισμένη από τις κρίσεις», δήλωσε η Μέρκελ προσθέτοντας πως ένας τομέας στον οποίο είναι αισιόδοξη είναι η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης.
Η καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, πως η αλληλεγγύη πρέπει να συνδέεται με την ευθύνη κάθε μεμονωμένου κράτους για τους κινδύνους που διατρέχει.
Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του πως τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να προσθέσουν μηχανισμούς αλληλεγγύης, όπως η τραπεζική ένωση, στα ήδη υφιστάμενα εργαλεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αν θέλουν την άνθηση της ένωσής τους.
«Καμιά νομισματική ένωση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στοιχεία σύγκλισης», δήλωσε ο γάλλος ηγέτης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Μέρκελ πριν από τις συνομιλίες τους για τη μεταρρύθμιση της νομισματικής ένωσης.
«Το σημαντικότερο σ' αυτό το στάδιο είναι να μην αντιδράμε γι' αυτό ή για εκείνο το εργαλείο, αλλά να εξασφαλίσουμε ότι μοιραζόμαστε τους ίδιους στόχους και ότι έχουμε κοινό πολιτικό στόχο», πρόσθεσε.
Οι δύο ηγέτες θέλουν να παρουσιάσουν κοινές προτάσεις τον Ιούνιο, επανέλαβε ο Μακρόν.