Παρέμβαση της Μόσχας κατά της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ
Δημοψήφισμα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θέλει η Ρωσία, που προειδοποιεί και πάλι αυστηρά κατά της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία
Νέα, αυστηρή παρέμβαση κατά της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ πραγματοποίησε η Ρωσία, μία μόλις ημέρα μετά τη δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε δύο εβδομάδες.
Κάθε κράτος έχει τη δική του επιλογή για την οικοδόμηση της εθνικής ασφάλειας, είτε πρόκειται για το ΝΑΤΟ είτε για τη στρατιωτική ουδετερότητα, δήλωσε χθες ο Ρώσος πρέσβης στα Σκόπια Όλεγκ Στσέρμπακ μιλώντας σε φοιτητές του Τμήματος Ασφάλειας στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.
«Κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει με δημοψήφισμα και με σεβασμό στη βούληση της πλειοψηφίας σχετικά με τη συμμετοχή της σε ορισμένες συμμαχίες. Υπάρχουν επιτυχημένες στρατιωτικά ουδέτερες χώρες στην Ευρώπη και μια τέτοια προσέγγιση είναι ορθολογική», τόνισε ο Στσέρμπακ. Υποστήριξε ότι η αποτελεσματική ασφάλεια στον 21ο αιώνα μπορεί να οικοδομηθεί μόνο στη βάση της συλλογικής ασφάλειας και μέσα από κοινές προσπάθειες όλων των μικρών και των μεγάλων κρατών.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το ΝΑΤΟ είναι ένας στρατιωτικό – πολιτικό μπλοκ, που δημιουργήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό να αντιμετωπίσει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ωστόσο, αν και το Σύμφωνο έπαψε να υπάρχει εδώ 30 χρόνια, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να εξαπλώνεται προς τα ανατολικά. Ισχυρίστηκε ότι υπάρχει προπαγάνδα η οποία παρουσιάζει τη Ρωσία ως επιτιθέμενη και ότι οι βαλκανικές χώρες αναγκάζονται να κάνουν μια τεχνητή επιλογή μεταξύ Ανατολής και Δύσης. «Οι συνέπειες αυτού είναι γνωστές στην Ουκρανία, η οποία δέχθηκε τέτοιο τελεσίγραφο, το οποίο προκάλεσε αναταραχή και εμφύλιο πόλεμο. Δυστυχώς, οι δυτικοί μας εταίροι δεν έχουν μάθει τίποτε από αυτό», είπε σε μία αινιγματική αποστροφή του λόγου του ο Ρώσος πρέσβης στα Σκόπια.
Πρόσθεσε δε στο ίδιο προειδοποιητικό ύφος ότι όσοι υποστηρίζουν πως η «Μακεδονία» είναι στη γραμμή του πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αποσκοπούν στο να διαχωρίσουν τον κόσμο και να αυξήσουν τη ρωσοφοβία. «Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι και δεν θέλουμε να δούμε τη ‘Μακεδονία΄να σύρεται σε αυτό, είπε ο Στσέρμπακ.