Ιστορική στιγμή για Βόρεια & Νότια Κορέα: Συμφώνησαν σε ειρήνη έπειτα από 65 χρόνια
Κοινή δήλωση με την οποία αποφάσισαν την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου υπέγραψαν Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-ιν
Διακήρυξη για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας, ενώ οι δύο πλευρές, ενώ οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως θα επιδιώξουν συμφωνία που θα εξασφαλίζει τη μόνιμη και σταθερή ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο.
Η σύναψη της συμφωνίας, 65 χρόνια μετά την ανακωχή στον εμφύλιο πόλεμο στην Κορέα, αναμένεται εντός του έτους, ενώ ο Μουν αναμένεται να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ το φθινόπωρο.
Ο Κιμ και ο Μουν είχαν μια «σοβαρή, ειλικρινή» συνομιλία στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησής τους που διήρκησε λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του νοτιοκορεάτη προέδρου, ο Γιουν Γιανγκ-Τσαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το χωριό Πανμουντζόμ στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Κιμ είναι ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που επισκέπτεται τη Νότια Κορέα μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών το 1953. Συνοδεύεται από την Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλό του, καθώς και τον βορειοκορεάτη αξιωματούχο που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεάτικης υπηρεσίας πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος μετέβη στο σημείο της συνάντησης συνοδευόμενος από μεγάλη αυτοκινητοπομπή, ενώ σταμάτησε για λίγο προκειμένου να χαιρετίσει υποστηρικτές της συνόδου που κρατούσαν νοτιοκορεατικές σημαίες κοντά στον Κυανό Οίκο στη Σεούλ.
Πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Μουν στάθηκε μπροστά στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο για να συναντήσει τον Κιμ, ο οποίος εμφανίστηκε από την αντίθετη πλευρά των συνόρων.
Έπειτα από ιστορική χειραψία με μεγάλο συμβολισμό ο Μουν δήλωσε στον ομόλογό του: «Είμαι ευτυχής που σας συναντώ».
«Ήλθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας» στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα».
Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεάτικη πλευρά των συνόρων, πριν πάνε πεζή στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτίριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες.
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την «ιστορική» συνάντηση ανάμεσα στον βορειοκορεάτη ηγέτη και τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως μόνον οι πράξεις στο μέλλον θα επιτρέψουν να κριθεί ποιες θα είναι οι εν εξελίξει αλλαγές.
«Έπειτα από ένα τρελό έτος εκτοξεύσεων πυραύλων και πυρηνικών δοκιμών, μια ιστορική συνάντηση ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα πραγματοποιήθηκε. Θετικά πράγματα συμβαίνουν αλλά μόνο ο χρόνος θα επιτρέψει να κριθούν!» έγραψε στο twitter ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο Τραμπ εκτίμησε εξάλλου πως οι Αμερικανοί πρέπει να είναι «περήφανοι» για την εξέλιξη της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο.
«Ο πόλεμος στην Κορέα θα τελειώσει! Οι Ηνωμένες Πολιτείες και όλοι οι πολίτες τους πρέπει να είναι αληθινά περήφανοι για αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κορέα!» έγραψε σε δεύτερο πρωινό tweet, αναφερόμενος στη δέσμευση που ανέλαβαν οι δύο Κορέες να επιδιώξουν αυτή τη χρονιά να θέσουν μόνιμα τέλος στον πόλεμο.
Ο Τραμπ χαιρέτισε επίσης την «πολύτιμη βοήθεια» του κινέζου προέδρου.
«Να μην ξεχάσουμε την πολύτιμη βοήθεια που ο φίλος μου, ο πρόεδρος Σι της Κίνας, προσέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Χωρίς εκείνον, θα ήταν μια διαδικασία πολύ πιο μακρά και σκληρή», έγραψε σε ένα τουίτ ο αμερικανός πρόεδρος.
Η Κίνα «χειροκρότησε» τη συνάντηση κορυφής, χαιρετίζοντας «το θάρρος τους» και χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη χειραψία τους στη γραμμή διαχωρισμού που διαιρεί τη χερσόνησο.
«Η Κίνα χειροκροτεί το ιστορικό βήμα που έκαναν οι δύο ηγέτες, θαυμάζουμε το θάρρος και την πολιτική αποφασιστικότητα που επέδειξαν» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Χούα Σουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το Πεκίνο «ελπίζει ειλικρινά ότι αυτή η ιστορική συνάντηση θα φέρει καρπούς και θα αποτελέσει την ευκαιρία για να ανοιξει μια νέα οδός προς τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο» υπογράμμισε η Χούα Σουνγίνγκ, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε σ’ ένα ποίημα του μεγάλου κινέζου λογοτέχνη του 20ου αιώνα Λου Σουν
«Έπειτα απ’ όλες τις δοκιμασίες που περάσαμε, παραμένουμε αδέλφια / όταν ξανασυναντιόμαστε, ένα χαμόγελο διώχνει την πίκρα».
Στη Ρωσία, το Κρεμλίνο χαιρέτισε κι αυτό σήμερα ως «πολύ θετική είδηση» τη συνάντηση κορυφής και τις συνομιλίες ανάμεσα στον Κιμ και τον Μουν.
«Είναι πολύ θετική είδηση!» δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα πως μια βιώσιμη και σταθερή διευθέτηση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο δεν μπορεί παρά να βασίζεται σ’ έναν απ’ ευθείας διάλογο» υπενθύμισε.
«Και σήμερα βλέπουμε πως αυτός ο απ’ ευθείας διάλογος πραγματοποιήθηκε και ανοίγει ορισμένες προοπτικές», υπογράμμισε ο Πεσκόφ χαρακτηρίζοντας «πολύ θετικό το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν, καθώς και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεών τους».
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε πάντως ότι είναι «πρόωρο» να γίνεται λόγος για ενδεχόμενη υπογραφή συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.
«Προς το παρόν μιλάμε για τη βούληση των δύο πλευρών να αναζητήσουν μια συμφωνία και, το σημαντικότερο, για τη βούληση να αρχίσουν και να συνεχίσουν τον διάλογο» εκτιμά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
H Βρετανία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, χαιρέτισε τις θετικές εξελίξεις σε μια «ιστορική» σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο κορεατικών κρατών, λέγοντας ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει τώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση.
«Χαιρετίζω την ανακοίνωση ότι οι δύο Κορέες θα εργαστούν προς μια ολοκληρωμένη, αξιόπιστη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την αποκλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα» ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωση.
«Αυτή η ιστορική σύνοδος κορυφής δεν αποτελεί από μόνη της το τέλος…Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίζει να εργάζεται με τους διεθνούς εταίρους μας για να εφαρμόσει αυστηρά τις ισχύουσες κυρώσεις έως την ώρα που η Βόρεια Κορέα θα μετατρέψει τις δεσμεύσεις της σε συγκεκριμένα βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση» πρόσθεσε ο Τζόνσον.