Σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας στη σκιά της υπόθεσης Σκριπάλ
Απόπειρα προσέγγισης με πολλές εντάσεις και ανοικτά μέτωπα
Το NATO θα έχει την Πέμπτη τις πρώτες επίσημες συνομιλίες με τη Ρωσία μετά την απόπειρα δηλητηρίασης του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα στη Βρετανία, σε χρονική συγκυρία κατά την οποία οι εντάσεις με τη Μόσχα πολλαπλασιάζονται.
«Σύνοδος του Συμβουλίου NATO-Ρωσίας θα λάβει χώρα την 31η Μαΐου 2018», γνωστοποίησε η εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου.
Η συνάντηση -η έβδομη της τελευταίας διετίας- αναμένεται ότι θα είναι αφιερωμένη στη σύρραξη στην Ουκρανία, όπου το Κρεμλίνο κατηγορείται πως υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες που δρουν στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
«Είναι σημαντικό να συζητάμε με τη Ρωσία», επαναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ταυτόχρονα δεν παύει να καταδικάζει τις απόπειρες εκφοβισμού και ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών μελών του Συμφώνου. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, διευκρίνισε το NATO.
Το Συμβούλιο NATO-Ρωσίας, σημαντική πλατφόρμα διαλόγου, «δεν ανεστάλη ποτέ», σημειώνουν αξιωματούχοι της Συμμαχίας. Το Σύμφωνο έχει μεν αναστείλει την πρακτική συνεργασία με τη Ρωσία εξαιτίας των επιθετικών ενεργειών στην Ουκρανία, που προσάπτει στο Κρεμλίνο, «αλλά διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους πολιτικού διαλόγου», διευκρινίζουν.
Οι εντάσεις ανάμεσα στη διατλαντική συμμαχία και τη Ρωσία κλιμακώθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα. Εφθασαν στην κορύφωσή τους με την απόπειρα δολοφονίας του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του τον Μάρτιο στο Σάλσμπερι, στη νότια Αγγλία.
Το NATO καταδίκασε τη χρήση νευροτοξικής ουσίας στην απόπειρα φόνου του Σκρίπαλ και απέλασε επτά ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της συντονισμένης διεθνούς αντίδρασης.
Η σύγκληση του Συμβουλίου NATO – Ρωσίας καταγράφεται καθώς το Σύμφωνο ετοιμάζεται για τη σύνοδό του τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε τη Δευτέρα ότι η σύνοδος θα είναι αφιερωμένη στην αποτροπή, στον εκσυγχρονισμό της συμμαχίας, στις σχέσεις του Συμφώνου με την ΕΕ και τα σχέδιά της όσον αφορά την άμυνα, καθώς και σε μέτρα για τη «διαχείριση» των σχέσεων των χωρών-μελών.