Ευρωπαϊκή έριδα για το ποιες χώρες συμφώνησαν με Μέρκελ στο προσφυγικό
Η καγκελαρία μιλά για συμφωνία με άλλες 14 χώρες - Ουγγαρία και Τσεχία όμως το αρνούνται
Η γερμανική καγκελαρία αναφέρει πως στη Σύνοδο Κορυφής κατέληξε σε συμφωνία με άλλες 14 χώρες για το προσφυγικό - με τις πρώτες αναφορές όμως ειδικά από τις χώρες του Βίσεγκραντ να κινούνται σε διαφορετικό τόνο, καθώς Ουγγαρία και Τσεχία αρνούνται πως συμφώνησαν.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), 14 επιπλέον κράτη-μέλη της ΕΕ δέχονται εσπευσμένες διαδικασίες με στόχο την επαναπροώθηση από τη Γερμανία ατόμων που είχαν καταγραφεί για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή τράπεζα δεδομένων Eurodac σε αυτές τις χώρες.
Ανάμεσα τους αναφέρονται και κράτη που είχαν διαμετρικά αντίθετες θέσεις στην πολιτική ασύλου με αυτές της καγκελαρίου, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία. Αυτό προκύπτει από οκτασέλιδη επιστολή της κ. Μέρκελ προς τις ηγεσίες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του DPA.
Οι άλλες χώρες είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία, η Εσθονία, Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Πιθανολογείται ότι με τις διμερείς συμφωνίες με καθένα από αυτά τα κράτη το Βερολίνο θα πετύχει να αυξήσει τον αριθμό των επαναπροωθήσεων. Με τις διαδικασίες στη βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου η Γερμανία επιτύγχανε μόλις στο 15% των περιπτώσεων την επανεισδοχή προσφύγων σε άλλες χώρες.