Η θριαμβολογία, η εθνική ανάταση και οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Εμανουέλ Μακρόν για το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στην ιστορία της Γαλλίας «ξεθώριασαν» νωρίς. Μόλις λίγα 24ωρα μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ από τους «Μπλε» στη Μόσχα, ο Γάλλος πρόεδρος -που βγήκε για πρώτη φορά δημόσια για να πει «mea culpa»- αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του, με το λεγόμενο «σκάνδαλο Μπεναλά» να προκαλεί αναπάντητα ερωτήματα και να κλυδωνίζει την αξιοπιστία της κυβέρνησης, αλλά και των ίδιων των θεσμών.

Πρωταγωνιστής του είναι ο στενός συνεργάτης του προέδρου σε θέματα ασφαλείας, Αλεξάντρ Μπεναλά, ο οποίος «συνελήφθη» από τις κάμερες να επιτίθεται βίαια σε δύο νεαρούς διαδηλωτές κατά τις διαδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς στο Παρίσι. Τα θύματα του ξυλοδαρμού, ένας άνδρας ελληνικής καταγωγής και η φίλη του -που δεν θέλουν να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους- δεν ανήκαν στο «λεγόμενο black block, ούτε ήταν διαδηλωτές», σύμφωνα με τον δικηγόρο τους.

Ο «γορίλας»

Η πρώτη αντίδραση των Ηλυσίων ήταν να θέσουν σε διαθεσιμότητα για 15 ημέρες τον άνθρωπο που ήταν η «σκιά» του Μακρόν εδώ και μήνες. Υπεύθυνος της ασφάλειάς του ήδη από την προεκλογική περίοδο, αλλά και συνεργάτης του στο μέγαρο των Ηλυσίων, ο «γορίλας», όπως τον χαρακτηρίζουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, διατηρούσε, μεταξύ άλλων, πολυτελές διαμέρισμα και απολάμβανε σειρά προνομίων και παροχών που υπερέβαιναν τη θέση του, δηλαδή υπηρεσιακό αυτοκίνητο με σοφέρ, αλλά και πρόσβαση σε αστυνομικό εξοπλισμό. Εμφανίζεται, μάλιστα, σε πολυάριθμες φωτογραφίες και τηλεοπτικά πλάνα μαζί με τον Mακρόν κατά τη διάρκεια δημόσιων και ιδιωτικών εκδηλώσεων, από την προεκλογική εκστρατεία του 2017 και την εθνική επέτειο της 14ης Ιουλίου μέχρι τους εορτασμούς για τη νίκη της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Είμαι ο μοναδικός υπεύθυνος στην υπόθεση Μπεναλά», παραδέχθηκε μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις ο Μακρόν. «Αν θέλουν έναν υπεύθυνο, αυτός βρίσκεται μπροστά σας. Ας έρθουν να με αναζητήσουν Δεν μπορείς να είσαι ηγέτης μόνο τον καλό καιρό», δήλωσε χωρίς περιστροφές ενώπιον των υπουργών και των βουλευτών του. Και πρόσθεσε: «Αυτό που συνέβη την Πρωτομαγιά είναι πολύ σοβαρό. Και ήταν για μένα μια απογοήτευση, μια προδοσία. Κανείς, μα κανείς που βρίσκεται κοντά μου ή στο υπουργικό συμβούλιο δεν προστατεύθηκε ποτέ ή διέφυγε τους νόμους». Ο 26χρονος Μπεναλά συνόδευε τις δυνάμεις της τάξης ως παρατηρητής μαζί με τον Βενσάν Κραζ, έφεδρο της χωροφυλακής, ο οποίος εργαζόταν επίσης για το κόμμα του Μακρόν. Για να ανακοινωθεί τελικά η απόλυσή του, δύο και πλέον μήνες μετά το περιστατικό, χρειάστηκε να δημοσιοποιήσει ο γαλλικός Τύπος το επίμαχο βίντεο, να συσταθεί προανακριτική επιτροπή στη Βουλή και να παρέμβει η Δικαιοσύνη.

Οι επικριτές του Γάλλου προέδρου λένε ότι το «σύστημα Μακρόν» δεν κατόρθωσε να τιμωρήσει επαρκώς τον Μπεναλά ή να τον παραπέμψει έγκαιρα στη Δικαιοσύνη, επειδή ο ίδιος ο πρόεδρος έχει γίνει αλαζόνας, προστατεύει με κάθε τρόπο τους οικείους του και απομακρύνεται διαρκώς από τους απλούς ανθρώπους μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από 14 μήνες. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει προσπάθεια συγκάλυψης και κάνει λόγο για μια «παράλληλη αστυνομία». Ηδη μετά τον Μπεναλά καταθέτουν κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη της αστυνομίας, ενώ οι ειδικοί ερίζουν για το αν θα πρέπει να καταθέσει ή όχι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ, πάντως, που κατέθεσε ήδη, νίπτει τας χείρας του, τονίζοντας ενώπιον της Βουλής ότι δεν ανέλαβε δράση όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, επειδή η προεδρία τον είχε διαβεβαιώσει ότι ο σωματοφύλακας θα τιμωρηθεί. Τα σχόλιά του επαναλήφθηκαν από τον αρχηγό της αστυνομίας των Παρισίων.

Η κριτική

Οταν δεν πρόκειται για «ημετέρους», ο Μακρόν λαμβάνει τάχιστα μέτρα αντίδρασης, έγραψε ο «Independent». Η δικαιολογία που προσφέρεται είναι η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και επισφραγίστηκε με τη νέα, δρακόντεια νομοθεσία του περασμένου Νοεμβρίου, που επιβάλλει αυξημένους ελέγχους, επιδρομές σε ιδιωτικούς χώρους, συλλήψεις κατ’ οίκον κ.ά. «Οι πρακτικές αυτές έχουν οδηγήσει σε καταδίκες μεταξύ άλλων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και από την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών εναντίον των Βασανιστηρίων.

Οι πολιτικές ελευθερίες και οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτύρονται, τα περιστατικά υπέρβασης καθήκοντος των αστυνομικών συνεχίζονται αμείωτα». «Σε όσους θέλησαν να πιστέψουν στη νέα πνοή του μακρονισμού και της ανανέωσης της πολιτικής συμπεριφοράς, η υπόθεση Μπεναλά σάς αποκαλύπτει φαντάσματα, μαύρα γραφεία, παράλληλη αστυνομία, συμπεριφορές ηγεμονικές και ειδικά προνόμια», συνόψισε την πολιτική και δημόσια οργή η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Le Figaro». Οι καταθέσεις συνεχίζονται, και τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για την έκβαση της υπόθεσης, που αποτελεί την πλέον σοβαρή δοκιμασία από τη στιγμή που ο Εμ. Μακρόν ανέλαβε τα ηνία της Γαλλίας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 28/7/2018