Ποιους προτιμούν οι Ρώσοι: Αμερικανούς ή Ευρωπαίους;
Τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης
Οι Ρώσοι άρχισαν να βλέπουν πιο θετικά τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr.
Στα ερωτήματα «πώς αντιμετωπίζετε γενικά σήμερα την Ευρωπαίκή Ένωση;» και «πώς αντιμετωπίζετε γενικά σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής;», το 42% των ερωτηθέντων απάντησαν «θετικά». Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2014. Αρνητικά πάντως εξακολουθούν να βλέπουν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 38% των Ρώσων και τις Ηνωμένες Πολιτείες το 40%. Το 20% και 18% αντίστοιχα απάντησε «δεν γνωρίζω».
Τον Ιανουάριο του 2014 στο ερώτημα «πως αντιμετωπίζετε γενικά σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής;» απάντησαν θετικά το 43% των Ρώσων, ενώ το 44% είχε απαντήσει «αρνητικά». Το ίδιο ερώτημα είχαν θέσει τον Μάιο του 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την επιβολή των πρώτων κυρώσεων από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες. Τότε μόνο το 18% απάντησε «θετικά», ενώ το 71% «αρνητικά». Έκτοτε θετικές διαθέσεις προς τις ΗΠΑ δεν υπερέβαιναν το 30%. Αυτό συνέβη και τον Ιανουάριο του 2017, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά τότε ήδη το 37% άρχισε να βλέπει θετικά τις ΗΠΑ.
Η δημοσκόπηση έδειξε παράλληλα ότι οι Ρώσοι «θα υποστήριζαν το πιθανότερο τη διεύρυνση των πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών με τις χώρες της Δύσης, όπως και την προσέγγιση τους με αυτές. Αυτό δήλωσε το 68% των ερωτηθέντων, ενώ υπέρ της απομάκρυνσης της Ρωσίας από τις δυτικές χώρες τάχθηκε το 21%. Το 12% απάντησε «δεν γνωρίζω».
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Novaya Gazeta ο διευθυντής του Levaa-Centr Λεβ Γκουντκόφ, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ήταν κατά κάποιο τρόπο απρόσμενα για τους ερευνητές και «θα πρέπει να επανελεγχθούν». Ωστόσο , όπως είπε, μπορούν να ερμηνευθούν «ως κόπωση από την μακροχρόνια πολιτική αντιπαράθεσης με την Δύση, η οποία συνεχίζεται σχεδόν δέκα χρόνια και οξύνθηκε ιδιαίτερα μετά την προσάρτηση τη Κριμαίας». Ο Γκουντόφ απέδωσε επίσης τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπηση και στην «κόπωση από την αναμονή ενός μεγάλου πολέμου, ο οποίος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά», αλλά και «στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση (προβλέπει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης-σ.σ) και στην αίσθηση ότι το κράτος βάζει το χέρι του στις τσέπες των πολιτών, στην προσπάθεια του να λύσει τα προβλήματα διαχείρισης της εξουσίας και διακυβέρνησης με τα χρήματα του κόσμου». Ο διευθυντής του Levada –Centr προσέθεσε ότι όλα αυτά «υποδηλώνουν ότι γίνεται μια επανεκτίμηση ολόκληρης της πολιτικής που ακολουθείται , αλλά και των κινήτρων που έχει ο κόσμος να υποστηρίξει την κυβέρνηση».