Πενσιλβάνια: Χίλια παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς
Σοκαριστική έρευνα σε βάθος χρόνων - Έχουν παραγραφεί σχεδόν όλα τα αδικήματα
Τουλάχιστον 1.000 παιδιά είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από 300 και πλέον ιερείς και τα εγκλήματά τους συγκαλύφθηκαν από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, σύμφωνα με μια έρευνα που διενήργησαν οι εισαγγελικές αρχές της Πενσιλβάνιας και δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.
Η τελική έκθεση, που συντάχθηκε από ένα σώμα ενόρκων στους οποίους είχαν δοθεί τα συμπεράσματα της έρευνας, αναφέρει ότι "σχεδόν όλα τα αδικήματα" έχουν πλέον παραγραφεί και δεν είναι δυνατόν να ασκηθούν ποινικές διώξεις στους δράστες. Μόνο δύο ιερείς έχουν διωχθεί, ο ένας για σωρεία σεξουαλικών επιθέσεων σε παιδιά, με την πιο πρόσφατη από αυτές να ανάγεται στο 2010.
Μολονότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, οι ένορκοι αποφάσισαν να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα δεκάδων ιερέων που κατηγορήθηκαν για παιδεραστία. Στην έκθεση γίνεται λόγος για κακοποίηση παιδιών ηλικίας ακόμη και κάτω των 10 ετών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που σώμα ενόρκων δημοσιοποιεί έκθεση για περιπτώσεις παιδεραστίας εντός των κόλπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ. Είναι όμως η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται τόσες πολλές περιπτώσεις.
"Οι ιερείς βίαζαν μικρά αγόρια και κορίτσια και οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας δεν έκαναν τίποτα. Επί δεκαετίες", αναφέρεται στην έκθεση όπου αναγνωρίζεται πάντως ότι "πολλά πράγματα άλλαξαν τα τελευταία 15 χρόνια". Οι δύο ποινικές διώξεις ωστόσο δείχνουν ότι "η κακοποίηση παιδιών στους κόλπους της Εκκλησίας δεν έχει εξαλειφθεί".
Παρά τις μεταρρυθμίσεις "οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Εκκλησίας συχνά απέφυγαν τις ευθύνες τους", συνεχίζει η έκθεση. Επίσκοποι και καρδινάλιοι προστατεύτηκαν και "πολλοί, ορισμένοι εκ τον οποίων κατονομάζονται στην έκθεση, πήραν προαγωγή. Όσο δεν αλλάζει αυτή η πρακτική, πιστεύουμε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να κλείσουμε το κεφάλαιο των σεξουαλικών σκανδάλων στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία".
Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν επίσης ορισμένες μεταρρυθμίσεις, όπως την τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να μην παραγράφονται τα αδικήματα σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά και να περιοριστεί η δυνατότητα σύναψης συμφωνιών εμπιστευτικότητας που υποχρεώνουν τα θύματα να μην αποκαλύπτουν όσα τους συνέβησαν.