Γερμανία: Πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου των αντικαρκινικών
Τι υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός του Βρανδεμβούργου
Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των κλεμμένων από την Ελλάδα αντικαρκινικών φαρμάκων που διατέθηκαν στην Γερμανία μέσω της εταιρίας Lunapharm, η οποία εδρεύει στο Βρανδεμβούργο, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Ντίτμαρ Βόιντκε (SPD), κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας του τοπικού Κοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πότσνταμ.
Το ζητούμενο της έρευνας που διεξάγεται από εμπειρογνώμονες και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, είναι, σύμφωνα με τον κ. Βόιντκε, να εντοπιστεί τι δεν λειτούργησε σωστά στον έλεγχο που όφειλαν να διενεργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας του κρατιδίου, καθώς η ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές είχε γίνει ήδη από το 2016. Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή» η υπουργός Υγείας Ντιάνα Γκόλτσε απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του και μια αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου δεν θα βοηθούσε, καθώς αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών και η διαπίστωση ενδεχόμενης ανάγκης για ουσιαστικές αλλαγές στις δομές τόσο της Γερμανίας όσο και ολόκληρης της Ευρώπης. Η κυρία Γκόλτσε δέχεται εδώ και εβδομάδες τα πυρά της αντιπολίτευσης (CDU, FDP, AfD) και πιέσεις προκειμένου να παραιτηθεί. Χθες, τόσο η ίδια όσο και ο πρωθυπουργός Βόιντκε δήλωσαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των εμπειρογνωμόνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον γερμανικό Τύπο, στην περιοχή Βερολίνου-Βρανδεμβούργου τα συγκεκριμένα φάρμακα έχουν χορηγηθεί σε περισσότερους από 220 ασθενείς, μέσω τριών φαρμακείων που ειδικεύονται στην πώληση αντικαρκινικών σκευασμάτων, τα οποία προμηθεύτηκαν από την εταιρία Lunapharm. Η ακριβής έκταση ωστόσο του σκανδάλου παραμένει ασαφής, ενώ δεν έχει απαντηθεί και το ερώτημα εάν τα φάρμακα ήταν αναποτελεσματικά, καθώς δεν τηρήθηκαν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες συντήρησης κατά την μεταφορά τους από την Ελλάδα στην Γερμανία. Ο επικεφαλής πάντως των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας του Βρανδεμβούργου Ούλριχ Χάγκεμαν δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής του τοπικού Κοινοβουλίου ότι κατά πάσα πιθανότητα τα φάρμακα που χορηγήθηκαν σε ασθενείς ήταν καλής ποιότητας και διευκρίνισε ότι δεν είναι πάντα απαραίτητη η συντήρησή τους σε συνθήκες ψύξης.