Ινδονησία: Σεισμός 6,3 βαθμών στο νησί Λομπόκ
Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS.
Σεισμός 6,3 βαθμών έπληξε σήμερα το νησί Λομπόκ της Ινδονησίας μερικές εβδομάδες μετά τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 430 ανθρώπων στην περιοχή αυτή, ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS.
Στις 5 Αυγούστου, σεισμός 6,9 βαθμών που ακολουθήθηκε από αρκετούς μετασεισμούς έπληξε το Λομπόκ στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 436 ανθρώπους.
Το επίκεντρο της σημερινής σεισμικής δόνησης, η οποία καταγράφηκε στις 07:10 ώρα Ελλάδος, εντοπίστηκε 6 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Σεμπαλούν Λαουάνγκ σε βάθος 7,9 χιλιομέτρων.
Κάτοικοι δήλωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε έντονα αισθητή στο ανατολικό τμήμα του Λομπόκ.
Η Ινδονησία βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή ζώνη που είναι γνωστή ως ζώνη πυρός και πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2004 από πάρα πολύ ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τότε στην περιοχή Άτσεχ της Σουμάτρας, προκαλώντας τσουνάμι το οποίο έπληξε γειτονικά κράτη στον Ινδικό Ωκεανό.
Σήμερα σημειώθηκαν σεισμικές δονήσεις σε έναν αριθμό κρατών που βρίσκονται στη ζώνη πυρός, μεταξύ των οποίων η Κολομβία, τα Φίτζι, η Ιαπωνία και η Ρωσία.
Σεισμική δόνηση 8,2 Ρίχτερ καταγράφηκε στον Νότιο Ειρηνικό, αλλά σε μεγάλο εστιακό βάθος που δεν προκαλεί τσουνάμι
Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στις νήσους Φίτζι και Τόνγκα όμως το επίκεντρό της ήταν σε μεγάλο υποθαλάσσιο βάθος και δεν προκάλεσε τσουνάμι, όπως ανακοίνωσαν το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε βάθος 559,57 μέτρων, με αποτέλεσμα να μην γίνει τόσο έντονα αισθητή η δόνηση στην επιφάνεια. Το ακριβές σημείο του εστιάζεται στα 270 χλμ ανατολικά της Λεβούκα στο Φίτζι και 443 χλμ δυτικά του Νεϊάφου στα Τόνγκα.
Αρχικά, ο σεισμός είχε μετρηθεί στα 8 Ρίχτερ, όμως αργότερα αναβαθμίσθηκε στους 8,2βαθμούς Ρίχτερ, ένα μέγεθος που θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές εάν το εστιακό του βάθος δεν ήταν τόσο μεγάλο. Η περιοχή του σεισμού κείται στο λεγόμενο Δαχτυλίδι της Φωτιάς, που προκαλεί συχνά σεισμούς μεγάλου μεγέθους.