Το Κυπριακό και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα ζητήματα, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, απασχόλησαν τις συνομιλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ινδό ομόλογο του Ραμ Ναθ Κόβιντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Στο τέλος των συνομιλιών υπογράφηκαν Μνημόνιο Συνεργασίας, και οι διμερείς συμφωνίες αφορούν την αποφυγή διπλής φορολογίας, την ενίσχυση των επενδύσεων, την οικονομική και εμπορική και επιχειρηματική συνεργασία, καθώς και την αειφόρο ανάπτυξη και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ινδό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την Ινδία για τη διαχρονική στήριξη στις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου και μετατροπής της σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος. Επίσης, χαρακτήρισε την Ινδία «στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες, περαιτέρω αναβάθμισης, των σχέσεων των δύο πλευρών.

Ο πρόεδρος της Ινδίας, προσφωνώντας ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως «έναν από τους πιο σταθερούς εταίρους της Ινδίας στη διεθνή κοινότητα». Είπε ότι παραδοσιακά υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, επαναλαμβάνοντας ότι Κύπρος και Ινδία συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίο σεβασμό.

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, εξέφρασε την εκτίμηση του κυπριακού λαού για τη διαχρονική και συνεπή στάση αρχών που τηρεί η Ινδία στις προσπάθειες εξεύρεσης μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Τόνισε ότι «οι αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας και η άρνησή της να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Άγκυρα, βάζοντας φρένο στις τουρκικές μεθοδεύσεις.Τι