Σύσσωμη η Δύση σπεύδει να στηρίξει το «ναι» στο δημοψήφισμα που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έστειλε το δικό του μήνυμα με το οποίο χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική», καθώς «επιλύει τη μακροχρόνια ονοματολογική διαφορά με την Ελλάδα» και ανοίγει τον δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται 6 φορές στην «Μακεδονία» και όχι στη «Βόρεια Μακεδονία», όπως συμφώνησαν Τσίπρας και Ζάεφ στις Πρέσπες. Το ειρωνικό στην περίπτωση του Τραμπ είναι ότι το μήνυμά του είχε ως αποδέκτη τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία.

Από κοντά και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επισκέφθηκε τα Σκόπια για να στηρίξει και εκείνος το «ναι» ως μόνο τρόπο για είσοδο της χώρας στη Συμμαχία.

«Η ιδέα ότι μπορείτε να απορρίψετε στο δημοψήφισμα τη συμφωνία με την Ελλάδα και να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψευδαίσθηση και μόνο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθεί (η ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ εκτός από την αποδοχή της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ξέρω ότι κάποιοι στη χώρα μπορούν να πουν 'όχι' για το δημοψήφισμα και 'ναι' για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όμως τέτοια εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το όνομα, δεν μπορεί να υπάρξει και ένταξη στο ΝΑΤΟ» ξεκαθάρισε ο Στόλτενμπεργκ.

Σειρά παίρνει την Παρασκευή ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θα επισκεφθεί τα Σκόπια. Το Σάββατο θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 27η επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας.