FAZ: «Ναι» η στάση του Τραμπ για το δημοψήφισμα της πΓΔΜ
«Ενωμένη όσο ποτέ άλλοτε η Δύση» στηρίζει την θετική έκβαση στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ υπέρ της αλλαγής του ονόματος, γράφει η γερμανική εφημερίδα στο άρθρο που τιτλοφορείται «Με εκτίμηση, Ντόναλντ Τραμπ».
Στην επιστολή που έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ υποστηρίζοντας το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα για το θέμα του ονόματος αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Ενωμένη όσο ποτέ άλλοτε η Δύση» στηρίζει την θετική έκβαση στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ υπέρ της αλλαγής του ονόματος, γράφει η γερμανική εφημερίδα στο άρθρο που τιτλοφορείται «Με εκτίμηση, Ντόναλντ Τραμπ».
«Το αν πρόκειται για θετική εξέλιξη ή όχι είναι δύσκολο να διακριβωθεί, όμως τώρα είναι αργά: ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη αναμειχθεί στη 'διαμάχη για το ονοματολογικό'», σχολιάζει η FAZ. « Στην επιστολή φαίνεται ο Τραμπ να υποστηρίζει την επίλυση της διαφοράς που χωρίζει εδώ και δεκαετίες τις δυο χώρες, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών. Εάν μετονομαστεί η χώρα σε “Βόρεια Μακεδονία” η Ελλάδα θα κάμψει την μέχρι τώρα αντίσταση στην είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η Αθήνα θα εγκρίνει και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Στην επιστολή, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζεται «ιστορική» διότι ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ καθώς επίσης ενισχύει την «ασφάλεια, την σταθερότητα και την ευημερία» στην ευρύτερη περιοχή.
Η FAZ σημειώνει ότι «ο Γκιόργκι Ιβάνοφ είναι βέβαια κατά της μετονομασίας, αλλά δεν έχει πια πολλά να πει στη χώρα του, μιας και η θητεία του λήγει σε λίγους μήνες. Ακόμη όμως και πριν από την επιστολή Τραμπ, ηγέτες δυτικών κρατών και θεσμικά όργανα είχαν ζητήσει από τον μακεδονικό (σσ: όπως τον αποκαλεί η FAZ) λαό, χωρίς σχεδόν καμία παρεξήγηση, να ψηφίσει ΝΑΙ».
Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στην κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες από εκπροσώπους της Δύσης: από τις δηλώσεις του ΓΓ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και του αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς υπέρ της επίλυσης του ονοματολογικού μέσω του δημοψηφίσματος, μέχρι την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στα Σκόπια σήμερα Σάββατο, όπου εκτός από το ονοματολογικό θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία για το θέμα της αλλαγής συνόρων. Αναφορικά με την επίσκεψη της Μέρκελ η FAZ σημειώνει ότι η προηγούμενη και μέχρι τώρα μοναδική επίσκεψη καγκελαρίου στην χώρα ήταν πριν από περίπου 20 χρόνια μετά τη νατοϊκή επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, στην οποία συμμετείχε και η Γερμανία, όταν ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε συναντήσει στα Σκόπια τον πρώην πρόεδρο της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ.
Τέλος το άρθρο κλείνει παρατηρώντας: «Η αυξημένη κινητικότητα υψηλών προσωπικοτήτων στα Σκόπια αυτή τη βδομάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται σύμπτωση. Η προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ, που συνδέεται με την επίλυση του ονοματολογικού, είναι για την ώρα το σημαντικότερο εγχείρημα πολιτικής ασφάλειας της Δύσης στα Βαλκάνια».