Πολιτικό αδιέξοδο στη Σουηδία - Σε ρόλο ρυθμιστή η ακροδεξιά
Η πόλωση λειτούργησε, αλλά «κόλλησε» στο καυτό ζήτημα της μετανάστευσης
Σε πολιτικό αδιέξοδο οδηγείται η Σουηδία, καθώς οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών έβγαλαν ισόπαλες τις δύο μεγάλες παρατάξεις: η κεντροαριστέρα του πρωθυπουργού Στέφαν Λόφβνεν έλαβε το 40,6%, ενώ η κεντροδεξιά του Ουλφ Κρίστερσον έλαβε το 40,3%. Στην τρίτη θέση με σημαντικά κέρδη η ακροδεξιά (SD) με 17,6%.
Οι έδρες αποκαλύπτουν το αδιέξοδο. Ο συνασπισμός του πρωθυπουργού έλαβε 144 έδρες και η κεντροδεξιά 143 έδρες. Η απόλυτη πλειοψηφία στο σουηδικό κοινοβούλιο είναι 175 έδρες. Η ακροδεξιά έλαβε 62 έδρες, αλλά κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί της.
Ήδη η κεντροδεξιά ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος όμως δηλώνει ότι ακόμα δεν έχει ανοίξει η Βουλή. «Τις επόμενες εβδομάδες θα είμαι και πάλι πρωθυπουργός» δήλωσε. Όμως ο κεντροαριστερός συνασπισμός του πρωθυπουργού δεν είναι όσο συμπαγής είναι ο αντίστοιχος της κεντροδεξιάς. Οι Πράσινοι δηλώνουν πρόθυμοι να τον στηρίξουν, όμως η Αριστερά (7,9%) δεν μοιάζει τόσο δεδομένη.
Όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοικτά. Μετά από τέσσερα χρόνια σοσιαλιστικής κυβέρνησης η Σουηδία θα μπορούσε και αυτή να περάσει στο κλαμπ των ευρωπαϊκών χωρών με κεντροδεξιά κυβέρνηση. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι παρά την πόλωση, στη Σουηδία συνέβη αυτό που είχε συμβεί πριν από ένα χρόνο στην Γερμανία: ένα ξενοφοβικό κόμμα με σύνθημα «η Σουηδία στους σουηδούς», κατάφερε να «κλέψει» ψήφους και από δεξιά και από αριστερά.
Οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί θα μπορούσαν να κυβερνήσουν χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά με ισχυρή αντιπολίτευση που ανά πάσα στιγμή θα έκανε τη «ζημιά». Ή να ακολουθήσουν το δρόμο των άλλων σκανδιναβικών χωρών, όπου τα «παραδοσιακά» κόμματα άρχισαν δειλά-δειλά να συνομιλούν με τους ευρωσκεπτικιστές-λαϊκιστές. Αυτό συνέβη στη Φινλανδία με το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών (δεύτερο σε έδρες στη Βουλή το 2015) ή στη Δανία με το Λαϊκό Κόμμα (δεύτερο στις εκλογές του 2015).
Ο ηγέτης της σουηδικής ακροδεξιάς, Τζίμι Άκεσον, πανηγυρίζει. «Κερδίσαμε επιρροή» δήλωσε. Η στήριξή του, πάντως, δεν θα έρθει χωρίς κόστος.