Στην άθλια θέση που βρίσκονται οι ιατρικές υποδομές στα ελληνικά νησιά αποδίδει ο Guardian τον θάνατο μίας βρετανίδας τουρίστριας στην Κάλυμνο.

Ο Guardian δημοσιεύει ένα άρθρο που αναφέρεται στον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες, εάν βρεθούν αντιμέτωποι με κάποια ιατρική ανάγκη. Μάλιστα, φιλοξενεί τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος μετά το θάνατο της 74χρονης Βιβιέν Τέιλορ επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο με εξειδικευμένους διασώστες τη μοιραία νύχτα που αισθάνθηκε αδιαθεσία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, βασικού εξοπλισμού, ασθενοφόρων και υλικών.

«Αυτή η περίπτωση του άδικου θανάτου μίας Βρετανίδας τουρίστριας είναι αποτέλεσμα της απελπιστικής κατάστασης των ιατρικών υποδομών στα ελληνικά νησιά. Οι ελλείψεις γιατρών, βασικού εξοπλισμού, ασθενοφόρων και αναλώσιμων υλικών συνιστούν συνιστούν τεράστια απειλή για χιλιάδες τουρίστες και φυσικά τους πολίτες μας», σημείωσε οκ. Γιαννάκος στην ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα, Helena Smith. «Οι ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα εκτός μεγάλων πόλεων, είτε σε νησιά, είτε σε ορεινές περιοχές, βρίσκονται στο έλεος του θεού», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, η Βιβιέν Τέιλορ, από το Οξφορντσάιρ, είχε έρθει στην Ελλάδα με ένα γκρουπ τουριστών που ταξίδευε με θαλαμηγό, ό ταν άρχισε να διαμαρτύρεται για πόνους στο στήθος, αργά το βράδυ. Όταν κλήθηκε ασθενοφόρο από το τοπικό κέντρο υγείας, την πληροφόρησαν ότι δεν υπήρχε κάποιο διαθέσιμο τη νύχτα και ότι θα έπρεπε να μεταβεί στο νοσοκομείο με ιδιωτικό μέσο.

«Αναγκάστηκε να περιμένει ένα αγροτικό για να τη μεταφέρει και το οποίο έφτασε αρκετά αργά. Αυτό συμβαίνει όταν έχει κανείς την ατυχία να αρρωστήσει νύχτα σε ένα νησί, όπως η Κάλυμνος. Είναι παράλογο, όταν έχει 16.000 μόνιμους κατοίκους και περίπου 50.000 όλο το καλοκαίρι», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σημειώνεται ότι οι γιατροί είπαν ότι η Τέιλορ θα είχε σωθεί, εάν έφτανε εγκαίρως ένα ασθενοφόρο με τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως «περισσότεροι από 3 εκατ. τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. Το σύστημα υγείας της χώρας έχει πληγεί από την περιστολή δαπανών, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα του δημοσίου τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Στις αγροτικές περιοχές σχεδόν ανύπαρκτοι είναι οι καρδιολόγοι, όπως και τα μηχανήματα ακτινοσκόπησης και άλλος βασικός εξοπλισμός».

Ακόμη, ο Guardian δεν παραλείπει να αναφερθεί σε ένα περιστατικό που συνέβη πέρυσι, όταν ένας Βρετανός, που είχε χρειαστεί επέμβαση, έπειτα από κάταγμα στο πόδι του, κατά την μεταφορά του με φέριμποτ από τους Παξούς στην Ηγουμενίτσα τον τοποθέτησαν σε φορείο ανάμεσα στα αυτοκίνητα στο χώρο στάθμευσης, επειδή το ασθενοφόρο δεν είχε λεφτά για να πληρώσει το απαιτούμενο εισιτήριο.

Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει, ότι, όπως αραδέχονται αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας, ακόμη και η Σαντορίνη και η Μύκονος ,από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως» δεν διαθέτουν μονάδα εντατικής θεραπείας.