Αυξάνονται οι πιθανότητες του λεγόμενου «nodeal Brexit», δηλαδή μιας απότομης και χαοτικής εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η διορία της 29ης Μαρτίου του 2019 όλο και πλησιάζει, με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών να υπνοβατούν προς την καταστροφή, όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές. Καθώς απόρρητα έγγραφα που βγαίνουν στην επιφάνεια αποδεικνύουν ότι το Λονδίνο ετοιμάζεται για ένα τέτοιο καταστροφικό Brexit με ένα σχέδιο που έχει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Χρυσοτσίχλονο», γίνεται πλέον σαφές ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή ενός κύματος μέτρων λιτότητας αλλά και μιας μεγάλης ζημιάς στην οικονομία της.

Μπροστά στο τεράστιο οικονομικό κόστος, η μετατόπιση της βρετανικής κοινής γνώμης κατά του Brexit είναι πια μετρήσιμη, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι εάν το δημοψήφισμα επαναλαμβανόταν σήμερα, το Remain θα υπερίσχυε με ποσοστό 59%.

Το ξεκαθαρίζει

Παρ’ όλα αυτά, η Τερέζα Μέι ξεκαθαρίζει ότι ένα επαναληπτικό δημοψήφισμα δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί όσο εκείνη είναι πρωθυπουργός και καλεί τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να το αποκλείσει και εκείνος. Η άρνηση της Βρετανίας να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο για τα σύνορα με τη Β. Ιρλανδία ή έστω να διευκολύνει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους παραδίδοντας στοιχεία γύρω από τους ελέγχους που σήμερα πραγματοποιούνται στα σύνορα αυτά, αναδεικνύεται σε αυτή τη φάση ως το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μία συμφωνία. Βρυξέλλες και Ιρλανδία έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν μία συμφωνία που δεν θα αποτρέπει την επιστροφή στα «σκληρά σύνορα» του παρελθόντος. Ετσι, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στο Σάλτσμπουργκ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επιφυλάξουν μια μεικτή υποδοχή στο «σχέδιο Τσέκερς» της Μέι, αλλά και να απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση για την επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια λύση για τη Β. Ιρλανδία.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, ήταν μάλλον αναμενόμενο το Λονδίνο να αρχίσει να προετοιμάζεται για το σενάριο του «no deal», όμως τα σχετικά απόρρητα έγγραφα που φωτογραφήθηκαν στα χέρια αξιωματούχου έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ προκάλεσαν αίσθηση στη Βρετανία. Στην περίπτωση του Brexit χωρίς συμφωνία, είναι πολύ πιθανό να επιβληθούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η Βρετανία θα χάσει το 8% του ΑΕΠ της στα επόμενα 15 χρόνια, σε ένα τέτοιο σενάριο. Στην πραγματικότητα, οι επιπτώσεις του «no deal» στη βρετανική οικονομία αλλά ακόμα και στην καθημερινότητα των Βρετανών θα είναι σαρωτικές.

Στην πράξη, εάν η προθεσμία της 29ης Μαρτίου περάσει χωρίς συμφωνία, τότε η μεταβατική περίοδος των 21 μηνών ακυρώνεται και η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. γίνεται άμεσα. Μέσα σε ένα βράδυ, τα 3,7 εκατ. των Ευρωπαίων που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία και τα 1,3 εκατ. των Βρετανών που διαμένουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα βρεθούν στον αέρα.

Στην περίπτωση του «no deal», η Β. Ιρλανδία θα βρεθεί εκτός Ε.Ε. και θα είναι αναγκασμένη να επιβάλει ελέγχους σε 300 σημεία στα σύνορά της. Αλλά και οι τελωνειακοί έλεγχοι στα εμπορεύματα που περνούν τη Μάγχη εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν μεγάλες ουρές στα σύνορα και χάος στα λιμάνια, οδηγώντας σε σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και άλλα αγαθά. Οι δασμοί που θα επιβληθούν αναμένεται να καταστήσουν πολλά βιομηχανικά προϊόντα 2%-3% ακριβότερα, όμως θα μπορούσαν να φτάσουν το 10% στα αυτοκίνητα και το 20%- 60% σε αρκετά αγροτικά προϊόντα.

Επικρίσεις

Η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τερέζα Μέι αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με τελευταία έρευνα να δείχνει ότι μετά βίας 1 στους 5 Βρετανούς πιστεύει πια ότι η Βρετανία θα εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία για το Brexit. Συγκεκριμένα, το ποσοστό εκείνων που περιμένουν μια επωφελή συμφωνία έχει μειωθεί δραματικά, από το 33% που ήταν τον Φεβρουάριο του 2017 στο 17%. Αλλωστε, το «σχέδιο Τσέκερς», στο οποίο κατέληξε η Μέι με το υπουργικό συμβούλιό της, δέχεται έντονες επικρίσεις από τους ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι κατηγορούν την πρωθυπουργό ότι κρατά τη Βρετανία δεμένη με την Ε.Ε. και περιορίζει τη δυνατότητά της να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/9/2018