Η πρόεδρος της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν αντέδρασε σήμερα στην απόφαση γαλλίδας δικαστή να την παραπέμψει σε ψυχιατρική εξέταση επειδή τον Δεκέμβριο 2015 είχε ανεβάσει στο Twitter φωτογραφίες από φρικαλεότητες του ISIS.

«Είναι πραγματικά απίστευτο. Αυτό το καθεστώς αρχίζει αληθινά να προκαλεί φόβο», έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (RN, πρώην Εθνικό Μέτωπο FN) δημοσιοποιώντας τη δικαστική απόφαση γι' αυτή την εξέταση.

Μάλιστα, δικαστική απόφαση φέρει ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου και εκδόθηκε από τη δικαστικό που διεξήγαγε την έρευνα σε βάρος της Λεπέν που κατηγορείται για «διανομή βίαιων εικόνων». Με την απόφαση αυτή, η Λεπέν παραπέμπεται για ψυχιατρική εξέταση «μέσα στις συντομότερες προθεσμίες».

«Πίστευα πως μου είχαν συμβεί όλα: ε, λοιπόν, όχι! Επειδή κατήγγειλα τις φρικαλεότητες του Νταές με μηνύματα στο Twitter, η 'δικαιοσύνη' με υποβάλλει σε ψυχιατρική εξέταση! Μέχρι πού θα φθάσουν;!», έγραψε ακόμη στο Twitter η φιναλίστ των προεδρικών εκλογών του 2017.

Εξάλλου, η εξέταση αυτή έχει κυρίως στόχο να επιβεβαιωθεί «αν (η Λεπέν) είναι σε θέση να καταλάβει αυτά που λέγονται και να απαντήσει στις ερωτήσεις» και αν «η παράβαση για την οποία κατηγορείται σχετίζεται με πραγματικά ή βιογραφικά στοιχεία της ενδιαφερομένης».

Σημειώνεται ότι στις 16 Δεκεμβρίου 2015 η Μαρίν Λεπέν είχε αναρτήσει στο Twitter φωτογραφίες από φρικαλεότητες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ως απάντηση στον δημοσιογράφο Ζαν-Ζακ Μπουρντέν, τον οποίο κατηγορούσε ότι «έκανε έναν παραλληλισμό» ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος και το Εθνικό Μέτωπο (FN).

Η ίδια η Λεπέν έκανε λόγο για «απαράδεκτη παρεκτροπή» και για «αποτρόπαιες δηλώσεις» και, αναφέροντας τον δημοσιογράφο, ανήρτησε στον λογαριασμό της τρεις φωτογραφίες με το κείμενο «Αυτό είναι το Νταές!».

Οι φωτογραφίες εικόνιζαν έναν σύρο στρατιώτη να συνθλίβεται ζωντανός κάτω από τις ερπύστριες άρματος μάχης, έναν ιορδανό πιλότο να καίγεται ζωντανός μέσα σ' ένα κλουβί και μια φωτογραφία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ με το σώμα του αποκεφαλισμένο και το κεφάλι τοποθετημένο στην πλάτη.

Έναν μήνα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους, οι αναρτήσεις αυτές προκάλεσαν αμέσως κατακραυγή μεταξύ των πολιτικών, αλλά και πέραν αυτών. Η εισαγγελία της Ναντέρ άρχισε την ίδια μέρα έρευνα για «διανομή βίαιων εικόνων» αφού ο τότε υπουργός Εσωτερικών είχε επισημάνει τις φωτογραφίες.