Washington Post: Η Ρωσία υπονομεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών
Η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι η Μόσχα κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει την Συμφωνία των Πρεσπών και να μπλοκάρει έτσι την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Για ένα ακόμη γεωπολιτικό «κονταροχτύπημα» μεταξύ Δύσης και Ρωσίας με αφορμή το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό κάνει λόγο η Washington Post.
Σε άρθρο της με τίτλο: «Η Μακεδονία είναι μια μικρή χώρα μ’ ένα τεράστιο ρωσικό πρόβλημα», η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι η Μόσχα κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει την Συμφωνία των Πρεσπών και να μπλοκάρει έτσι την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ σημειώνοντας ότι η μεγάλη διαφορά έγκειται στην τακτική με την οποία προσεγγίζουν το ζήτημα οι δύο πλευρές:
«την ώρα που οι δημοκρατίες σαγηνεύουν τους “Μακεδόνες” με εμφανίσεις και ομιλίες όπως ο [Αμερικανός υπουργός Άμυνας] Μάτις και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η Ρωσία διεξάγει μια κεκαλυμμένη προπαγανδιστική εκστρατεία κατακλύζοντας με fake news τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επιδοτώντας ντόπιους εξτρεμιστές που έχουν οργανώσεις διαμαρτυρίες».
Σύμφωνα με τη WP η ρωσική αυτή επιχείρηση στα Σκόπια θυμίζει εκείνες που έκανε στις ΗΠΑ, τη Βρετανία κι άλλες χώρες πριν από πρόσφατες εκλογές με βασικό χαρακτηριστικό τη διασπορά δηλητηριωδών, ψευδών ειδήσεων σε ψεύτικους λογαριασμούς στα social media. Όπως ανέφεραν δυτικοί διπλωμάτες στους Τάιμς της Νέας Υόρκης, δεκάδες νέες σελίδες ξεφυτρώνουν καθημερινά στο Facebook καλώντας σε μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα, ενώ ορισμένες λένε στον κόσμο να κάψει τα ψηφοδέλτια κι υποστηρίζουν ότι η αστυνομία επιτίθεται σε αντιπάλους της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«H αποφασιστικότητα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν να καταστρέψει τη συμφωνία για το μακεδονικό ακόμη και αν αυτό βλάψει τις φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα λέει πολλά. Η “Μακεδονία” δεν συνορεύει με τη Ρωσία, αλλά περιβάλλεται από τρεις πλευρές από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Δεν συνιστά κάποια νοητή απειλή για τη Ρωσία, αλλά η ένταξή της στη διατλαντική συμμαχία και στην Ευρωπαϊκή κοινότητα θα συμβάλει στη σταθεροποίηση μιας ιστορικά ασταθούς γωνιάς της Ευρώπης», σημειώνει το άρθρο.
Και καταλήγει:
«Προς το παρόν φαίνεται ότι οι ανοικτές εκκλήσεις της Δύσης θα επισκιάσουν τα ρωσικά τεχνάσματα. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα περάσει στο δημοψήφισμα η πρόταση που θα δώσει στο κοινοβούλιο της χώρας τη βάση για να εγκρίνει την αναγκαία συνταγματική αλλαγή. Αλλά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ένα μήνυμα είναι σαφές από τη “Μακεδονία”: ο κ. Πούτιν παραμένει αποφασισμένος στο να υπονομεύει τη Δύση και τους θεσμούς της όποτε και όπου μπορεί».