Βραζιλία: Κυβέρνηση γεμάτη με... στρατιωτικούς φτιάχνει ο Μπολσονάρου
Συνολικά, ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος έχει διορίσει έξι μέλη μιας πολύ σφιχτής κυβέρνησης, οι μισοί από τους οποίους είναι στρατιωτικοί.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρου ανακοίνωσε σήμερα τον διορισμό στο υπουργείο Άμυνας του στρατηγού εν αποστρατεία Φερνάντου Αζεβέδου ε Σίλβα, πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού που κατείχε τη θέση αυτή κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.
«Καλημέρα! Κοινοποιώ σε όλους τον διορισμό του στρατηγού Φερνάντου Αζεβέδου ε Σίλβα στον θώκο του υπουργού Άμυνας», ανακοίνωσε στο Twitter ο Μπολσονάρου, ο οποίος μετέβη σήμερα στην Μπραζίλια για μια σειρά συναντήσεων προκειμένου να ετοιμάσει τη μετάβαση προτού αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου.
Συνολικά, ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος έχει διορίσει έξι μέλη μιας πολύ σφιχτής κυβέρνησης, οι μισοί από τους οποίους είναι στρατιωτικοί.
Το μοναδικό μεγάλο χαρτοφυλάκιο που δεν έχει δοθεί ακόμη είναι εκείνο του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Φερνάντου Αζεβέδου ε Σίλβα θα διαδεχθεί έναν άλλο στρατηγό, τον Ζοακίμ Σίλβα ε Λούνα, που ήταν ο πρώτος στρατιωτικός που άσκησε τα καθήκοντα αυτά μετά τη σύσταση του υπουργείου Άμυνας το 1999, το οποίο συνένωνε τα ξεχωριστά υπουργεία που υπήρχαν για κάθε όπλο.
Ο μελλοντικός υπουργός Άμυνας, που αποστρατεύθηκε τον Σεπτέμβριο, είχε διοριστεί ειδικός σύμβουλος του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, Τζίας Τοφόλι.
Ένας διορισμός για τον οποίο έχουν γραφτεί πολλά και που προκάλεσε πολλές επικρίσεις λόγω της παρουσίας ενός εκπροσώπου του στρατού στην ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας, η οποία παραμένει στιγματισμένη από τη στρατιωτική δικτατορία (1964-1985).
Πρώην λοχαγός, ο Ζαϊχ Μπολσονάρου εξέφραζε πάντα τον θαυμασμό του για το καθεστώς αυτό.
Τον Αύγουστο, όταν ήταν ακόμη αρχηγός του επιτελείου στρατού, ο στρατηγός Αζεβέδου ε Σίλβα είχε εκφράσει την ευχή οι γενικές εκλογές του Οκτωβρίου, που ήταν οι πιο πολωμένες στην πρόσφατη ιστορία της Βραζιλίας, να διεξαχθούν σε μια ατμόσφαιρα «συνδιαλλαγής και ανεκτικότητας».
Πρώην αλεξιπτωτιστής, όπως ο Μπολσονάρου, φοίτησε την ίδια εποχή στην στρατιωτική ακαδημία Agulhas Negras, τη δεκαετία του 1970.
Το 2013 είχε διοριστεί από την αριστερή πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ επικεφαλής της κρατικής ολυμπιακής επιτροπής η οποία είχε επιφορτιστεί κυρίως με τον συντονισμό των έργων και των προετοιμασιών των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο – 2016.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος αποφάσισε τελικά να διορίσει αυτό τον στρατηγό του στρατού ξηράς στο υπουργείο Άμυνας αφού δημοσιεύματα του Τύπου έκαναν λόγο για εντάσεις μεταξύ ορισμένων αξιωματικών έπειτα από φήμες ότι ο θώκος επρόκειτο να δοθεί σε μια προσωπικότητα προερχόμενη από τους Πεζοναύτες.
Το πρώτο όνομα υποψηφίου που είχε γίνει γνωστό για το υπουργείο Άμυνας ήταν εκείνο του στρατηγού με επιρροή Αουγκούστο Ελένο Ριμπέιρο. Όμως ο τελευταίος θα είναι τελικά επικεφαλής του Γραφείου Θεσμικής ασφαλείας, το οποίο έχει επιφορτιστεί κυρίως με τον συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών, μια θέση κλειδί που συνεπάγεται καθημερινή συνεργασία με τον πρόεδρο.