Στο υπουργικό συμβούλιο φέρνει η Μέι τη συμφωνία για το Brexit
Τα δύσκολα θα έρθουν στη Βουλή των Κοινοτήτων
Στην κρισιμότερή της φάση μπαίνει η υπόθεση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, καθώς μετά την «ξαφνική» είδηση ότι επήλθε συμφωνία Λονδίνου-Βρυξελλών για τους όρους του διαζυγίου, η Τερέζα Μέι έχει συγκαλέσει για τις 16:00 το Υπουργικό της Συμβούλιο.
Περισσότερα δεν έχουν γίνει γνωστά για τη συμφωνία, πέρα από το ότι την Τρίτη το απόγευμα οι περισσότεροι υπουργοί πέρασαν την πύλη του Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ, προκειμένου να έχουν μία πρώτη ενημέρωση για το σχέδιο. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να πάρει μαζί του το κείμενο, έτσι κι αλλιώς πρόκειται για 500 σελίδες με νομικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το BBC, η συμφωνία διασφαλίζει την υπόθεση των συνόρων μεταξύ της Βορείου Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με τρόπο ώστε να αποφεύγεται το λεγόμενο «σκληρό σύνορο». Υπενθυμίζεται ότι η Βόρειος Ιρλανδία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παράλληλα θα υπάρχει πρόνοια για μεταβατική περίοδο 21 μηνών όσον αφορά τους κοινοτικούς που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο λογαριασμός που θα πληρώσει το Λονδίνο στις Βρυξέλλες θα φτάσει τα 29 δισ. λίρες. Η μεταβατική περίοδος θα μετρά από τον Μάρτιο του 2019.
Πάντως, η είδηση της συμφωνίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στην Αντιπολίτευση όσο και στην «εσωτερική» Αντιπολίτευση, δηλαδή βουλευτές και πρώην υπουργούς της Μέι που ζητούσαν «σκληρό Brexit». Αρκετοί, όπως ο Μπόρις Τζόνσον -τέως υπουργός Εξωτερικών- φοβούνται ότι το Λονδίνο συμφώνησε να παραμείνει η χώρα δεμένη στο εμπορικό άρμα των Βρυξελλών, ώστε να πάρει ως αντάλλαγμα το θέμα των συνόρων με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Στις Βρυξέλλες τηρούν σιγή ασυρμάτου, αναμένοντας τις εξελίξεις στο Λονδίνο. Το σχέδιο θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα από το Υπουργικό Συμβούλιο, έστω και αν αυτό σημαίνει νέες παραιτήσεις υπουργών. Σημειώνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν ο μοναδικός που έχασε το χαρτοφυλάκιό του στη διαδικασία: ακολούθησε ο υπουργός... Brexit, Nτέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος άντεξε δύο χρόνια.
Στο στρατόπεδο των Εργατικών αναμένουν τις λεπτομέρειες για να τοποθετηθούν, αλλά σε μια πρώτη τοποθέτηση ο Τζέρεμι Κόρμπιν σημείωσε ότι «αν λάβει κανείς υπόψη τη χαοτική φύση των διαπραγματεύσεων, είναι απίθανο να πρόκειται για καλό σχέδιο για τη χώρα».
Τα δύσκολα για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι θα έρθουν στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εκεί θα πρέπει να πείσει τους δεκάδες ευρωκεπτικιστές βουλευτές των Συντηρητικών, δεδομένου ότι το κόμμα της δεν έχει την αυτοδυναμία και η Αντιπολίτευση δεν προτίθεται να την βοηθήσει να περάσει το σχέδιο.
Σημειώνεται ότι στις εκλογές του Ιουνίου του 2017 οι Συντηρητικοί έχασαν την αυτοδυναμία που με κόπο είχε πετύχει ο τέως πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον το 2015. Υπό την ηγεσία της Μέι το κόμμα έμεινε στις 317 έδρες (απο 330 έδρες του Κάμερον) επί συνόλου 650 και σχημάτισε κυβέρνηση με τις 9 έδρες του DUP της Βορείου Ιρλανδίας. Ακόμα και έτσι, οι Συντηρητικοί έχουν οριακά τον έλεγχο του Σώματος...