Brexit: Όλο και πιο κοντά η πρόταση μομφής κατά της Τερέζα Μέι
Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Λονδίνο
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις των τελευταίων 48 ωρών στη Βρετανία, οι οποίες προκλήθηκαν ασφαλώς από την εμφάνιση του σχεδίου των 485 σελίδων για το Brexit. Μετά τις παραιτήσεις των τεσσάρων υπουργών, τη σκληρή δοκιμασία της Τερέζα Μέι στη Βουλή και το τηλεοπτικό της διάγγελμα ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους, έρχονται οι πληροφορίες ότι αυτό το πολιτικό τέλος ίσως να είναι πολύ κοντά.
Κατά πληροφορίες του Sky, όλοι οι βουλευτές έχουν ενημερωθεί να είναι κοντά στο Λονδίνο την Παρασκευή, καθώς «είναι πιθανόν» να συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες επιστολές βουλευτών για να ξεκινήσει η διαδικασία πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού.
Στο θέμα της πρότασης μομφής πρωτοστατεί ο βουλευτής των Συντηρητικών Τζέικομπ Ρις Μογκ, ο οποίος πρόλαβε και διάβασε τις 485 σελίδες της συμφωνίας και έστειλε την απαραίτητη επιστολή, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία. Χρειάζονται πάντως 48 τέτοιες επιστολές. Ο ίδιος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους (που πολιορκούν την οικία του) αν όντως μαζεύτηκαν οι επιστολές και απάντησε με ένα αινιγματικό: «Θα δούμε».
Η πρωθυπουργός έκανε μία ακόμα (ραδιοφωνική) εμφάνιση νωρίς το πρωί, στη διάρκεια της οποίας επανέλαβε την πρόθεσή της να πάει μέχρι τέλους τη συμφωνία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι συντηρητικοί βουλευτές δεν θα έχουν το δικαίωμα «ψήφου κατά συνείδησης» όταν και εάν φτάσει η Βουλή των Κοινοτήτων να αποφασίσει για το διαζύγιο».
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι οι συγκυβερνώντες του DUP (το συντηρητικό κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας) ζητούν την αντικατάσταση της Μέι, σε διαφορετική περίπτωση θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.
Υπενθυμίζεται ότι το DUP προσφέρθηκε να στηρίξει τους Συντηρητικούς μετά τις εκλογές του 2017, όταν έχασαν την αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Διαθέτουν αυτή τη στιγμή 9 έδρες και σε συνδυασμό με τις 317 των Συντηρητικών, ελέγχουν οριακά το Σώμα.
Ωστόσο, η «αριθμητική» των εδρών δεν παίζει πλέον κανένα ρόλο. Και η ίδια η Μέι δήλωσε στη ραδιοφωνική της παρέμβαση ότι δεν θα της κάνει εντύπωση αν οι βουλευτές του DUP καταψηφίσουν...
Μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, την Πέμπτη, η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές κάμερες για να ξεκαθαρίσει ότι το «διαζύγιο» που πέτυχε με τις Βρυξέλλες, είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και ότι η μόνη εναλλακτική είναι ένα άτακτο Brexit με συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Αυτό ουσιαστικά είναι και το τελευταίο της χαρτί: Η αβεβαιότητα που θα προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το να μην επικυρωθεί τελικά ούτε καν αυτή η συμφωνία και ενώ ο Μάρτιος του 2019 (για την αποχώρηση) είναι κοντά. Ουσιαστικά μεταφέρει την πίεση της ευθύνης για την επόμενη μέρα στους βουλευτές.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στη συμφωνία του Brexit αποδείχθηκε ο χειρισμός της Βορείου Ιρλανδίας. Τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες (από κοντά ασφαλώς και το Δουβλίνο) είχαν από την αρχή συμφωνήσει ότι δεν πρέπει να μπουν σύνορα στην Ιρλανδία. Δεν είναι μόνο οι εμπορικές, οικονομικές και προσωπικές σχέσεις Ιρλανδών και Βορειοϊρλανδών, είναι και η ίδια η ειρήνη στη Βόρειο Ιρλανδία που με κόπο εξασφαλίστηκε πριν από 20 χρόνια με τη Συμφωνία Ειρήνης, γνωστή ως Good Friday Agreement.
Ωστόσο, η συμφωνία για να μην μπουν «σκληρά σύνορα» ουσιαστικά εγκλωβίζει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια μορφή τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ για απροσδιόριστο ενδεχομένως χρονικό διάστημα και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του 2020.
Και μια διευκρίνιση: Η περίφημη συμφωνία των 585 σελίδων αφορά το πώς (και πότε) θα απεγκλωβιστεί η Βρετανία από την ΕΕ. Όχι ποιες θα είναι οι μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.