Εχούντ Όλμερτ: Πολύ ισχυρές οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ
Ο τ. πρωθυπουργός του Ισραήλ εκφράζει την πεποίθηση ότι τις σχέσεις αυτές έχει φέρει πιο κοντά και η αυξανόμενη απόσταση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Πολύ καλές χαρακτηρίζει τις σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος τη γειτνίαση και τις ομοιότητες τους ως μεσογειακές χώρες, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Όλμερτ. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση ότι τις σχέσεις αυτές έχει φέρει πιο κοντά και η αυξανόμενη απόσταση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Ο Εχούντ Όλμερτ, που διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 2006 ως το 2009, χαρακτηρίζει πολύ σημαντική την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ενώ αναδεικνύει τις στενές σχέσεις που έχει το Ισραήλ με την Κύπρο, επισημαίνοντας πως αυτές ενισχύουν την τριμερή συνεργασία.
Δηλώνει, δε, πως δεν ανησυχεί από τις απειλές της Άγκυρας σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ο φίλος μου Ερντογάν ανέκαθεν διαχειριζόταν τις υποθέσεις με επιθετικό τρόπο, κάτι που δεν είναι πάντα αποδεκτό ή συνιστάται. Η Τουρκία μιλάει πολύ, αλλά δεν πραγματοποιεί πάντα τις απειλές της. Επομένως, δεν νομίζω ότι πρέπει να τις πάρουμε πάρα πολύ σοβαρά. Μιλάνε, απειλούν, αλλά στο τέλος γνωρίζουν τους περιορισμούς τους» λέει σχετικά ο κ. Όλμερτ.
Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διαβεβαιώνοντας πως το Ισραήλ θα είναι αρωγός. Σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων θεωρεί την οικονομική συνεργασία, λέγοντας ότι η Ελλάδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών επιτυχημένων επενδύσεων από το Ισραήλ. Παράλληλα συστήνει στις ισραηλινές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, με έμφαση στην τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ως πεδίο περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας.
Επιπλέον, εκμυστηρεύεται τους προσωπικούς του δεσμούς με τη χώρα μας, κάνοντας γνωστό πως κάθε έτος απολαμβάνει τις διακοπές του στα ελληνικά νησιά.
Ακολουθεί η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Εχούντ 'Ολμερτ στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ποιες είναι οι προοπτικές των διμερών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας;
Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας είναι πολύ καλές αυτή την περίοδο. Πρώτα απ΄όλα, λόγω της φυσικής γειτνίασης, της εγγύτητας και των ομοιοτήτων μεταξύ δύο μεσογειακών χωρών που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά η μια κοντά στην άλλη. Έχουμε πολλά κοινά και νομίζω ότι αυτή η φυσική εγγύτητα είναι επαρκής λόγος για να έχουμε καλές σχέσεις. Πιστεύω ότι οι σχέσεις επηρεάζονται επίσης από την αυξανόμενη απόσταση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Νομίζω ότι αυτό έχει φέρει πολύ πιο κοντά την Ελλάδα και το Ισραήλ. Την περίοδο που η Ελλάδα αντιμετώπιζε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, υπήρξε μεγάλη συμπάθεια στο Ισραήλ για τον ελληνικό λαό.
Νομίζω ότι η Ελλάδα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών επιτυχημένων επενδύσεων από το Ισραήλ. Γνωρίζω ορισμένους που είναι πολύ εξοικειωμένοι με τις επενδύσεις στην Ελλάδα και είναι πολύ ευχαριστημένοι με την έκβαση των επενδύσεών τους και συστήνω περισσότεροι άνθρωποι να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι. Νομίζω ότι έχουν αρκετές πιθανότητες οι ισραηλινές και οι ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν πολύ καλές συνεργασίες που να είναι αμοιβαία επωφελείς. Αυτό είναι μια εξέλιξη που μου αρέσει να βλέπω.
Ακόμα, προσωπικά κάθε έτος περνάω πολύ χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου στα ελληνικά νησιά και πάντοτε έχουμε υπέροχες διακοπές. Γνωρίζω και έχω επισκεφτεί όλα τα μεγάλα ελληνικά νησιά. Θα ήθελα πολύ να δω περισσότερους τουρίστες από την Ελλάδα να έρχονται στο Ισραήλ. Αλλά έχω επίγνωση ότι το Ισραήλ είναι πιο ακριβό και έτσι είναι λιγότερο δαπανηρό να περνάει κάποιος τον χρόνο του στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί θα επισκεφθούν την Ελλάδα.
Ποιοι είναι οι τομείς που κατά τη γνώμη σας υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας;
Το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει το Ισραήλ είναι στην υψηλή τεχνολογία. Στον τομέα αυτό μπορούμε να αξιοποιήσουμε σωστά τα πλεονεκτήματα που έχει να προσφέρει το Ισραήλ για να αναπτύξει τις δυνατότητες της Ελλάδας προς όφελος και των δύο χωρών.
Τι πιστεύετε για την ελληνική οικονομία; Είστε αισιόδοξος;
Η ελληνική οικονομία ήταν σε κακή κατάσταση. Αρχίζει να ανακάμπτει και νομίζω ότι θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Δεν υπάρχει λόγος να μην συμβεί αυτό. Δεν θέλω να προτείνω κάποια συγκεκριμένη γνώμη για το τι πρέπει να γίνει. Κάποιοι από τους φίλους μου υπηρέτησαν σε σημαντικές θέσεις στην Ελλάδα. Είμαι πολύ φίλος με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο από τότε που ήμουν δήμαρχος Ιεροσολύμων και αυτός δήμαρχος Αθηναίων και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας. Έχουμε διατηρήσει επικοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι που συνάντησα με τα χρόνια, που είναι ικανοί και πιστεύω ότι θα ξέρουν πώς θα βγάλουν την Ελλάδα από τα οικονομικά της προβλήματα.
Βιώσαμε μια παρόμοια οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του ΄90. Ήμασταν σε πολύ κακή κατάσταση οικονομικά, αλλά καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και εδώ και πολλά χρόνια βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως επικεφαλής της ισραηλινής οικονομίας, ως υπουργός Οικονομικών, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στο Ισραήλ ήταν 5,4%, ο οποίος ήταν ο υψηλότερος σε οποιαδήποτε δυτική χώρα. Το Ισραήλ είχε τότε ένα θετικό πλεόνασμα κάθε χρόνο και ένα θετικό ισοζύγιο πληρωμών, που σημαίνει ότι πωλούσαμε περισσότερα από ό,τι αγοράζαμε. Σήμερα, το Ισραήλ εξάγει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, που είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό. Δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και ό,τι μπορούμε να κάνουμε σε συνεργασία που θα συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, είμαι βέβαιος ότι το Ισραήλ θα χαρεί να το κάνει.
Πώς λειτουργεί το σύστημα των τριμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ;
Έχουμε πολύ στενές σχέσεις με την Κύπρο. Η Κύπρος είναι ο πλησιέστερος μας γείτονας και ένας πολύ καλός φίλος του Ισραήλ. Πολλοί Ισραηλινοί τουρίστες επισκέπτονται την Κύπρο και πολλές ισραηλινές επιχειρήσεις, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και άλλες, έχουν έδρα στην Κύπρο λόγω φορολογικών λόγων, καθώς επίσης λόγω του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό τους δίνει μια βάση, η οποία τις βοηθά με τις συνδέσεις με τρίτα μέρη. Οι περισσότεροι από αυτούς τους δεσμούς του Ισραήλ και της Κύπρου είναι από την ελληνική πλευρά. Πιστεύω ότι αυτό ενισχύει την τριμερή σχέση, επειδή η Κύπρος είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα.
Ποιος είναι ο κύριος στόχος του Ισραήλ σε αυτές τις τριμερείς σχέσεις;
Δεν έχουμε συγκεκριμένη ατζέντα. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με κάθε χώρα εφόσον είναι δυνατόν. Υπάρχει μεγάλη κοινότητα Ελλήνων στο Ισραήλ. Μερικές από τις πιο ισχυρές οικογένειες στο Ισραήλ ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και αποτελούν μια μεγάλη κοινότητα. Η ελληνική μουσική είναι πολύ δημοφιλής στο Ισραήλ. Η Γλυκερία είναι πολύ δημοφιλής. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ ήρθε να τραγουδήσει για μένα στο γραφείο μου. Πολλοί άλλοι Έλληνες καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο Ισραήλ. Νομίζω ότι υπάρχει μια φυσική έλξη μεταξύ των Ισραηλινών και του ελληνικού λαού, μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας, και υπάρχει ένας καλός λόγος για να θέλουμε να είμαστε σε καλές σχέσεις. Πιστεύω ότι υπάρχει αμοιβαίο όφελος σε αυτές τις σχέσεις.
Όσον αφορά τις τριμερείς σχέσεις, αυτό το σχήμα σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την περιοχή και γι΄ αυτές τις χώρες;
Δεν ξέρω αν έχει επαρκή όγκο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή πρότυπα, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για τις χώρες που συμμετέχουν άμεσα, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο. Πόση επιρροή θα έχει αυτό εκτός αυτών των τριών χωρών, δεν είμαι αρκετά εξοικειωμένος με κάθε πτυχή του για να μπορώ να πω.
Τι πιστεύετε για τις τουρκικές απειλές στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων;
Ο φίλος μου Ερντογάν ανέκαθεν διαχειριζόταν τις υποθέσεις με επιθετικό τρόπο, κάτι που δεν είναι πάντα αποδεκτό ή συνιστάται. Η Τουρκία μιλάει πολύ, αλλά δεν πραγματοποιεί πάντα τις απειλές της. Επομένως, δεν νομίζω ότι πρέπει να τις πάρουμε πάρα πολύ σοβαρά. Μιλάνε, απειλούν, αλλά στο τέλος γνωρίζουν τους περιορισμούς τους.
Σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο;
Θα υπάρξει ανταγωνισμός, αλλά υπάρχουν αρκετά μέτρα, νομικά μέσα και τρόποι αντιμετώπισης αυτών των απειλών χωρίς να έρχεται κάποιος σε άμεση αντιπαράθεση. Επομένως, δεν ανησυχώ.