ΗΠΑ: Με αστερίσκους η επιστροφή Πελόζι στην προεδρία της Βουλής
Αρκετοί από τους Δημοκρατικούς δεν έκρυψαν τον σκεπτικισμό τους
H βετεράνος της αμερικανικής πολιτικής ζωής, η αγέρωχη Νάνσι Πελόζι είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, όταν το Σώμα συνέλθει στις αρχές Ιανουαρίου του 2019. Ωστόσο, η εκλογή της είχε και αρκετά σύννεφα, καθώς δεν ήταν ομόφωνη: Επί συνόλου 235 βουλευτών των Δημοκρατικών, η Πελόζι έλαβε 203 ψήφους υπέρ, έναντι 32 κατά. Η διαδικασία έγινε με μυστική ψηφοφορία και κάλπη.
Με δεδομένη την ευρεία νίκη που πέτυχαν οι Δημοκρατικοί στις ενδιάμεσες εκλογές, η Πελόζι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει τη θέση που είχε και την περίοδο 2007-2011. Τότε, οι Δημοκρατικοί είχαν και πάλι κερδίσει τον έλεγχο του Σώματος, ενώ στον Λευκό Οίκο βρισκόταν ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους.
Η Πελόζι στις δηλώσεις της αναγνώρισε ότι υπήρξαν και «σκεπτικιστές» για το κατά πόσο πρέπει να επανέλθει, όμως εμφανίστηκε αισιόδοξη για την εξέλιξη των πραγμάτων.
Το 2016, όταν η Πελόζι εξελέγη επικεφαλής της μειοψηφίας (τότε τον έλεγχο του Κογκρέσου είχαν κερδίσει εκ νέου οι Ρεπουμπλικάνοι), 63 βουλευτές είχαν ψηφίσει κατά στην προκριματική διαδικασία. Στην επίσημη ψηφοφορία ο αριθμός τους περιορίστηκε στους τέσσερις.
Οι Δημοκρατικοί έχουν μεν ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά αν το κόμμα (λόγω Πελόζι) πέσει στην... ανταρσία από 17 βουλευτές, θα δυσκολέψει ο στρατηγικός τους στόχος: Να μπλοκάρουν νομοσχέδια των Ρεπουμπλικάνων ή να ανοίξουν υποθέσεις δυσάρεστες για τον Τραμπ.
Είναι δύσκολο να χαθούν βουλευτές και η πλειοψηφία; Στις τάξεις των Δημοκρατικών υπάρχει αρκετή «γκρίνια» για τη (μη) ανανέωση σε πολιτικό προσωπικό. Με άλλα λόγια, αν και κανείς δεν αμφισβητεί το ήθος και τις ικανότητες της Πελόζι, πολλοί επισημαίνουν ότι το κόμμα οφείλει να αναδείξει νεότερα στελέχη (η ίδια είναι ήδη 78 ετών), κυρίως από την προοδευτικότερη πτέρυγα του κόμματος.
Άλλωστε, από αυτή την «αριστερή» πτέρυγα ήρθαν πολλές νίκες στις ενδιάμεσες εκλογές, ειδικά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα η Αλεξάντρια Οκάσο Κορτέζ, η οποία πέτυχε μια σαρωτική νίκη στη Νέα Υόρκη και μπήκε στα 29 της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γράφοντας ιστορία ως η νεότερη σε ηλικία βουλευτής.
«Γυναίκες σαν εμένα δεν κατεβαίνουν στην πολιτική» σημείωσε η ίδια: Η μητέρα της είναι από το Πουέρτο Ρίκο και ο πατέρας της είναι από το Μπρονξ.
Ένα άλλο παράδειγμα: Η Αϊάνα Πρέσλεϊ έγινε η πρώτη αφροαμερικανή που μπήκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τη Μασαχουσέτη. Κατάφερε να φέρει αέρα ανανέωσης στο κόμμα σε μια Πολιτεία που παραδοσιακά ψηφίζει τους Δημοκρατικούς.
«Οι εποχές ζητούν τολμηρή και ατρόμητη προσέγγιση στη διακυβέρνηση. Δεν είναι αρκετό να έρθουν οι Δημοκρατικοί στα πράγματα. Εχουν σημασία και τα πρόσωπα από πλευράς Δημοκρατικών» είπε η ίδια το βράδυ της εκλογικής νίκης.
Αυτή ακριβώς η πτέρυγα των Δημοκρατικών είναι που βλέπει με σκεπτικισμό, όχι τόσο την ίδια την Πελόζι, αλλά τη «λογική Πελόζι».
Η πορεία των πραγμάτων θα δείξει αν τελικά οι Δημοκρατικοί θα πετύχουν τους φιλόδοξους στόχους τους στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Σημειώνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας με 53 έδρες έναντι 47. Αύξησαν κατά δύο τη δύναμή τους. Η Γερουσία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον πρόεδρο Τραμπ, αφού από εκεί περνά ο διορισμός δικαστικών, υπουργών κλπ.