Φρένο στις ΜΚΟ βάζει ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας
Το πρώτο εκτελεστικό διάταγμα του Μπολσονάρο
Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που δίνει στην κυβέρνηση ευρείες εξουσίες για τον περιορισμό της δράσης των διεθνών οργανισμών και κυρίως των ΜΚΟ.
Το προσωρινό εκτελεστικό διάταγμα, η ισχύς του οποίου θα εκπνεύσει εάν δεν επικυρωθεί από το βραζιλιάνικο Κογκρέσο μέσα σε 120 ημέρες, ορίζει ότι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ο Κάρλους Αλμπέρτου Ντος Σάντους Κρους, αποκτά τη δυνατότητα να «επιβλέπει, να συντονίζει, να παρακολουθεί και να συνοδεύει τις δραστηριότητες και τις ενέργειες των διεθνών οργανισμών και των ΜΚΟ στην επικράτεια».
Το διάταγμα, το οποίο υπεγράφη την Τρίτη, εντάσσεται σε σειρά μέτρων που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση υπό τον Μπολσονάρο την πρώτη της ημέρα στην εξουσία.
Ανάμεσά τους, διάταγμα που αναθέτει στο υπουργείο Γεωργίας την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά εκτάσεις που διεκδικούν φυλές ιθαγενών. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε τεράστια νίκη για τον αγροτοβιομηχανικό τομέα.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Μπολσονάρο καταφέρθηκε εναντίον των ΜΚΟ, υποστηρίζοντας ότι «εκμεταλλεύονται και χειραγωγούν» τον ιθαγενή πληθυσμό της χώρας, που αριθμεί περίπου 900.000 μέλη.
Τάχθηκε ακόμη υπέρ της κοινωνικής «ένταξης» των πολιτών αυτών και μιας πολιτικής που θα «υπολογίζει όλους τους Βραζιλιάνους».
Κύκλοι στον στρατό της Βραζιλίας διατείνονται εδώ και δεκαετίες ότι οι πλούσιοι πόροι της τεράστιας, αραιοκατοικημένης περιοχής του Αμαζονίου πρέπει να προστατεύονται από οποιοδήποτε αλλότριο συμφέρον.
Οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν ήδη εξεγερθεί εξαιτίας της απόφασης του νέου προέδρου να δοθούν στο υπουργείο Γεωργίας ευρείες εξουσίες όσον αφορά τις αποφάσεις που αφορούν τους ιθαγενείς και τα δικαιώματα στη γη.
Η νέα κίνηση αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση με τις οργανώσεις αυτές.
Ο Μπολσονάρο, μέλος του Κογκρέσου επί δεκαετίες, υποστήριξε στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία του ότι «απελευθέρωσε» τη χώρα του από τον «σοσιαλισμό» και από την «πολιτική ορθότητα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ