Έκκληση Ζάεφ στους Έλληνες βουλευτές να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, μία ημέρα μετά την έγκριση της Συνθήκης από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.
Να επικυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ζήτησε από του Έλληνες βουλευτές ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, μία ημέρα μετά την έγκριση της Συνθήκης από τη Βουλή της ΠΓΔΜ.
«Τις επόμενες μέρες μαζί η φίλη μας, Ελλάδα, θα απορρίψει την απομόνωση και θα επιβεβαιώσει μαζί με μας την ιστορική λύση» δήλωσε ο πρωθυπουργός, πετώντας παράλληλα το μπαλάκι στην Ελλάδα πως «Το κοινοβούλιο μας βρήκε τη δύναμη, αλλά δεν ήταν εύκολο. Eίμαι πεπεισμένος ότι οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου θα αναγνωρίσουν τον σπουδαίο ρόλο τους σε αυτή την ιστορική στιγμή».
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η φίλη μας, η Ελλάδα, θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα είναι η πρώτη χώρα που θα υπογράψει το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ, ώστε να γίνουμε η 30η χώρα μέλος», συμπληρώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αφήνουν πίσω την απομόνωση και τις παρεξηγήσεις επισφραγίζοντας την ιστορική συμφωνία.
Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνία θα φέρει ευημερία για ολόκληρη την περιοχή αλλά και για την οικονομία των δύο χωρών. Ανέφερε επίσης πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει η κυβέρνηση του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω ρηματικής διακοίνωσης για το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, ενώ τα κείμενα της Συμφωνίας και του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της χώρας του.
Ο Ζόραν Ζάεφ, περιστοιχισμένος από σημαίες της χώρας του, της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, ευχαρίστησε τους βουλευτές που ψήφισαν «ναι» αναγνωρίζοντας ωστόσο την πικρία αλλά και την υπερηφάνεια της πλειοψηφίας των πολιτών με αφορμή την απόφαση να κάνουμε αυτό το βήμα προς τα εμπρός για το καλό της χώρας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είπε ότι εξετάζει σοβαρά το αίτημα του ηγέτη της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν επιθυμεί να παραμείνει στην κοινωνία κανένα ίχνος άρνησης ή εκβιασμού».