Υπερδιέγερση προκαλεί στα χέλια του Τάμεση η υψηλή συγκέντρωση κοκαΐνης στα υγρά απόβλητα της πόλης, σύμφωνα με επιστήμονες.

Ο Τάμεσης είναι ποταμός που ρέει από τη νότια Αγγλία και χύνεται στη Βόρεια Θάλασσα. Γνωστός κυρίως ως ο ποταμός του κεντρικού Λονδίνου, ο Τάμεσης περνάει και από διάφορες άλλες σημαντικές πόλεις όπως η Οξφόρδη και το Ρέντινγκ, και έχει συνολικό μήκος 346 χιλιόμετρα.

Κάποια παλαιότερα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο ποταμός έχει αποκτήσει ξανά ζωή, μετά από χρόνια μόλυνσης. Δελφίνια, φώκιες, ψάρια αλλά και μια φάλαινα εμφανίζονται που και που, μπορούν πλέον να κολυμπούν άφοβα στα νερά του ποταμού Τάμεση, που διασχίζει την μισή σχεδόν νοτιοανατολική Αγγλία.

Σχεδόν μετά από 62 χρόνια η ανακοίνωση του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας ανέφερε ότι ο Τάμεσης είναι βιολογικά «νεκρός», (το 1957), οι επιστήμονες σήμερα παρατηρούν την ανάσταση του ποταμού, με περίπου 2000 φώκιες να έχουν καταγραφεί στα νερά του την τελευταία δεκαετία.

Όμως κάτι δεν πάει καλά, αφού μια άλλη αιτία προκαλεί υπερδιέγερση στα χέλια του Τάμεση από την υψηλή συγκέντρωση κοκαΐνης στα υγρά απόβλητα της πόλης, σύμφωνα με επιστήμονες.

Ερευνητική ομάδα, από το King's College του Λονδίνου, υποστηρίζει πως οι Λονδρέζοι κάνουν χρήση του ναρκωτικού καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ταυτόχρονα οι επιστήμονες φοβούνται πως αυτό κάνει κακό στην πανίδα του ποταμιού.

«Οι συγκεντρώσεις της κοκαΐνης και της βενζοϋλεκγονίνης παρέμειναν υψηλές στα λύματα όλη την εβδομάδα με μικρή αύξηση το Σαββατοκύριακο, εύρημα που δεν συμβαδίζει με αντίστοιχα άλλων πόλεων», ανέφεραν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.

Οι επιστήμονες που εγκατέστησαν ένα σύστημα ελέγχου κοντά στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου ανακάλυψαν πως ένα σταθερό χαμηλό επίπεδο κοκαΐνης εισέρχεται στο ποτάμι. Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας ύδατος του Λονδίνου αδυνατούν να φιλτράρουν την ουσία ενώ οι βροχοπτώσεις υπερχειλίζουν τις εγκαταστάσεις φέρνοντας λύματα στο ποτάμι.

«Αυξήσεις στην καφεΐνη, την κοκαΐνη και τη βενζοϋλεκγονίνη παρατηρήθηκαν 24 ώρες μετά τις υπερχειλίσεις των υπονόμων», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα ψάρια που εκτίθενται στην κοκαΐνη βρίσκονται σε υπερδιέγερση σε σχέση με αυτά που κρατούνταν σε καθαρά νερά.

Έχοντας εκθέσει ψάρια σε νερό που περιείχε μικρή ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας ανακάλυψαν πως η κοκαΐνη συγκεντρώνεται σε διάφορα σημεία του σώματός του όπως τον εγκέφαλο και τα βράγχια.

Παράλληλα παρατήρησαν πως και οι σκελετικοί μύες επηρεάζονται, με την επίδραση να διαρκεί ως και δέκα μέρες μετά την απομάκρυνση των ψαριών από τα μολυσμένα νερά.