Brexit: To Λονδίνο ελπίζει ότι η Ε.Ε. θα υποχωρήσει
Εν μέσω οικονομικών πιέσεων
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται αμετακίνητη στη θέση της, σύμφωνα με την οποία η υφιστάμενη συμφωνία για το Brexit, δεν είναι απλά η καλύτερη αλλά και η μόνη δυνατή και οι βρετανικές επιχειρήσεις προειδοποιούν για δική τους «έξοδο» από τη χώρα, το Λονδίνο ελπίζει ότι οι 27 της κοινότητας θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω εν μέσω οικονομικών πιέσεων.
Κληθείς να σχολιάσει το επίμονο «όχι» των Βρυξελλών στην επαναδιαπραγμάτευση, ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, δήλωσε πεπεισμένος πως η βρετανική κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία για ένα ομαλό «διαζύγιο» με την Ε.Ε έως τα τέλη του επόμενου μήνα. Άφησε δε να εννοηθεί ότι είναι η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών ανά την Ευρωζώνη, ο παράγοντας εκείνος, που θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, επικαλούμενος τα στοιχεία για ύφεση της Ιταλίας και την αδυναμία των οικονομιών Γερμανίας και Γαλλίας.
«Δεν είναι καλή στιγμή να προσθέσουμε περαιτέρω αχρείαστη αβεβαιότητα και αστάθεια στην ευρωπαϊκή οικονομία» είπε ο Φοξ σε εκδήλωση στο Λονδίνο. «Για αυτό και ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγνωρίσει πως το καλύτερο τρόπος για όλους μας είναι να εξασφαλίσουμε μία αποδεκτή συμφωνία το συντομότερο δυνατό».
Η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έλαβε πρόσφατα εντολή από τη Βουλή των Κοινοτήτων να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για διαπραγμάτευση, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με ένα μπαράζ αρνήσεων από αξιωματούχους της Ε.Ε. και Ευρωπαίους ομολόγους της. Με την προθεσμία της 29ης Μαρτίου για την έξοδο να πλησιάζει επικίνδυνα, το Λονδίνο φαίνεται να προετοιμάζει σιγά- σιγά το έδαφος για μία μετάθεση της εξόδου.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτό, ο Φοξ είπε ότι θα ήταν σύμφωνος με μία μικρή καθυστέρηση, ενώ προειδοποίησε τους Βρετανούς βουλευτές για τις καταστροφικές συνέπειες ενός no deal. «Οφείλουν να αναρωτηθούν ποιον πραγματικά εκπροσωπούν. Αυτοί που μπλοκάρουν μία συμφωνία, δεν μπορούν μετά να διαμαρτύρονται για την αποτυχία συμφωνίας. Θα έχουν πέσει οι μάσκες, όταν θα συναντήσουν την επόμενη φορά τους ψηφοφόρους τους» είπε.
Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται ιδιαίτερα άνετη με το ενδεχόμενο μικρής παράτασης του Άρθρου 50, καθώς φοβάται ότι αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε no deal, αντί να δώσει το χρόνο για συμφωνία. Εξαιρετικά ανήσυχες είναι και οι βρετανικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έρευνα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, μία στις τρεις έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν δραστηριότητες στο εξωτερικό ή σκέφτονται σοβαρά να το κάνουν εξαιτίας του Brexit.