Ο στρατός της Βενεζουέλας θα περάσει μια "κόκκινη γραμμή" αν εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, προειδοποίησε σήμερα η αντιπολίτευση ανακοινώνοντας την επερχόμενη άφιξη τροφίμων και φαρμάκων στη χώρα, οι πολίτες της οποίας υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις αυτών.

"Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, υπάρχει ένα όριο, τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα ιατρικά προϊόντα αυτά είναι η κόκκινη γραμμή", δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μιγκέλ Πιζάρο.

Προειδοποίησε επίσης ότι ενάντια σε μια παρεμπόδιση που μπορεί να δημιουργήσει ένα "σενάριο για το οποίο όλοι θα μετανιώσουν".

"Η απόπειρα να κλέψουν ό,τι μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές δεν θα λάβει την πολιτική ή κοινωνική απάντηση που έχουμε δώσει μέχρι τώρα" διεμήνυσε ο Πιζάρο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με μια πιθανή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Η άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες από τον ηγέτη της βενεζουελανής αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος τον περασμένο μήνα αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας αυτής της λατινικής Αμερικής και φέρει την αναγνώριση σχεδόν 40 χωρών.

Σύμφωνα με τον Πιζάρο, η συγκέντρωση της βοήθειας θα γίνει στην Κολομβία και τη Βραζιλία, που συνορεύουν με τη Βενεζουέλα, καθώς και σε ένα νησί της Καραϊβικής, πριν διανεμηθεί στη χώρα.

Ο Γκουαϊδό δήλωσε χθες ότι υποπτεύεται ότι ο στρατός επιθυμεί να "κλέψει" ή να "κατασχέσει" παρτίδες από την ανθρωπιστική βοήθεια και να τις αναδιανείμει εξ ονόματος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

Η Εθνοσυνέλευση, το μόνο θεσμικό όργανο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, συζήτησε σήμερα ένα στρατηγικό σχέδιο για τη διανομή των φαρμάκων και των τροφίμων, βοήθεια που ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αποκαλεί "πρόσχημα" για μια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.

Ο Ερυθρός Σταυρός στη Βενεζουέλα εξέφρασε χθες την πρόθεσή του να συνεργαστεί για τη διανομή της βοήθειας, αλλά όχι για την είσοδο αυτής στη χώρα.

Η Κολομβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί για βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν οι πρώτες να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, και ακολούθησαν ο Καναδάς (40 εκατομμύρια δολάρια), η Γερμανία, η Χιλή και η Αργεντινή ειδικότερα, είπε ο βουλευτής.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε σήμερα τη χορήγηση πέντε εκατομμυρίων ευρώ ως απάντηση στην κρίση στην Βενεζουέλα.