Economist: Τελικά θα επικρατήσει το Βόρεια Μακεδονία ή το...Μακεδονία;
Τι έχει γίνει στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις;
«Οι χώρες αλλάζουν τα ονόματά τους για διάφορους ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. Στην περίπτωση της “Μακεδονίας” ο στόχος ήταν να διευθετηθούν ανταγωνιστικές αξιώσεις για ένα όνομα που ανάγεται στο αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», σημειώνει το άρθρο του βρετανικού περιοδικού, Economist.
Άλλωστε αφορμή γι αυτό το άρθρο στάθηκε ο τερματισμός της διαμάχης της Ελλάδας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό, μετά και την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
Έτσι ο Economist διερωτάται επικαλούμενος τη διεθνή εμπειρία αν θα επικρατήσει τελικά το «Βόρεια Μακεδονία»…
Όπως αναφέρει το βρετανικό περιοδικό η γειτονική μας χώρα δεν είναι η μοναδική που άλλαξε τελευταία το όνομά της, αφού το πριν από τρία χρόνια η Δημοκρατία της Τσεχίας υιοθέτησε σκέτο το «Τσεχία» ενώ πέρυσι η Ζουαζιλάνδη στην Αφρική μετονομάστηκε σε «Εσουατίνι».
«Για την Εσουατίνι στόχος ήταν να αποστασιοποιηθεί από το αποικιοκρατικό της παρελθόν και να υιοθετήσει μια αφρικανική ταυτότητα καθώς ήταν μια απ’ τις λίγες αφρικανικές χώρες που επέλεξαν μετά την ανεξαρτησία της να διατηρήσουν το όνομα που χρησιμοποιούσαν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες. Ο σκοπός της Τσεχίας ήταν πολύ πιο πρακτικός, αφού ελπίζει ότι το συντομότερο όνομα θα είναι πιο εύχ4ρησο όπως χρησιμοποιείται το “Σλοβακία” για τη Δημοκρατία της Σλοβακίς», εξηγεί ο Economist.
Όπως όμως σημειώνει «δυστυχώς οι νέες ονομασίες των κρατών μπορεί να αργήσουν να επικρατήσουν. Ανατρέχοντας σε κάποιες από τις σημαντικότερες τέτοιες αλλαγές στον εικοστό αιώνα, χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Google Ngram Viewer, μια βάση δεδομένων άνω των πέντε εκ. τυπωμένων έργων, διαπιστώνουμε ότι μπορεί να πάρει χρόνια για να αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως ένα νέο όνομα. Μετά την υιοθέτηση από την πρώην βρετανική αποικία της Κεϋλάνης του ονόματος Σρι Λάνκα το 1972 χρειάστηκε περίπου μια δεκαετία για να ξεπεράσει το νέο όνομα το προηγούμενο σε αριθμό λογοτεχνικών αναφορών. Το όνομα Ζιμπάμπουε ξεπέρασε εκείνο της Ροδεσίας περίπου στο μισό χρόνο. Κι όταν η στρατιωτική χούντα της Βιρμανίας άλλαξε το όνομα της χώρας σε Μιανμάρ το 1989, ορισμένες ξένες κυβερνήσεις ήταν απρόθυμες να αναγνωρίσουν την αλλαγή, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως νομιμοποίηση του καθεστώτος. Μέχρι το 2008 το όνομα Βιρμανία αναφερόταν σε αγγλόφωνα βιβλία διπλάσιες φορές απ’ ό,τι το Μιανμάρ».
Και καταλήγει: «Μένει να αποδειχθεί αν το “Βόρεια Μακεδονία” θα κατακτήσει το κοινό. Η ονομασία δεν έχει ακόμη καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων των γεωγραφικών ονομάτων των Ηνωμένων Εθνών και στους χάρτες της Google η χώρα αναφέρεται ακόμη ως “Μacedonia FYROM”. Oι αλλαγές παίρνουν χρόνο. Αλλά σε λίγα χρόνια η διαμάχη για το όνομα του βασιλείου που κυβερνούσε κάποτε ο Μέγας Αλέξανδρος ίσως έχει περάσει οριστικά στην ιστορία».