Διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας σε όλη την Ευρώπη
Συλλήψεις στην Τουρκία
Την ώρα που γυναίκες σε όλη την Ευρώπη χιλιάδες άνθρωποι έχουν κινητοποιηθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στην Τουρκία οι αρχές απαγόρευσαν τις διαδηλώσεις με αποτέλεσμα όσες γυναίκες αψήφησαν την απόφαση αυτή να συλληφθούν και να δεχτούν επίθεση με δακρυγόνα από την αστυνομία.
Συγκεκριμένα, η τουρκική αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών, αψηφώντας την απαγόρευση των αρχών να διαδηλώσουν.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν περιμετρικά της πλατείας Ταξίμ, σχεδιάζοντας να πραγματοποιήσουν μια πορεία στην περιοχή. Εκατοντάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών τους εμπόδισαν για να τους αποτρέψουν να προχωρήσουν προς τον πεζόδρομο Ιστικλάλ.
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού και δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος. Κατόπιν, κατευθύνθηκαν εναντίον των διαδηλωτών με αστυνομικά σκυλιά και ξέσπασαν συγκρούσεις, ενώ καταδίωκαν τις γυναίκες στους κοντινούς δρόμους.
Από νωρίς, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, μεταξύ αυτών και αστυνομικίνες, στήνοντας μεταλλικά κιγκλιδώματα γύρω από την πλατεία Ταξίμ, όπου πολλά από τα καταστήματα έκλεισαν.
«Κοιτάξτε τι γίνεται, αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια: υπάρχει ένα σύστημα, ένα Κράτος που μας φοβάται» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια, η Ουλκέρ.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν υπήρξαν τραυματισμοί ή αν η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.
Αργότερα, σε κάποιες χιλιάδες γυναίκες δόθηκε άδεια από τις αρχές να διαδηλώσουν σε ένα μικρό τμήμα της λεωφόρου Ιστικλάλ. Στα πανό που κρατούσαν μπορούσε να διαβάσει κανείς συνθήματα όπως «Οι φεμινίστριες ξεσηκώνονται κατά της βίας των ανδρών και της φτώχειας» ή «Γεννήθηκα ελεύθερη και θα ζω ελεύθερη».
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, που φορούσαν μάσκες και πολύχρωμες περούκες, φώναζαν συνθήματα όπως: «Δεν θα σωπάσουμε, δεν φοβόμαστε, δεν θα υποκύψουμε».
«Στην Τουρκία, η βία κατά των γυναικών είναι πολύ διαδεδομένη, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να βάλει ένα τέλος» κατήγγειλε μια διαδηλώτρια.
Το 2018, 440 γυναίκες δολοφονήθηκαν σε υποθέσεις σεξιστικής βίας έναντι 210 το 2012, σύμφωνα με μια οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.
Επιπλέον, στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, μεταξύ των διαδηλωτών βρισκόταν η Κλάρα Λόπες, που είχε βάψει το πρόσωπό της με μωβ χρώμα, το χρώμα του φεμινισμού. Η 29χρονη κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα «εγώ επιλέγω τον τρόπο με τον οποίο θα ντυθώ και με ποιον θα γδυθώ», θέλοντας να καταδείξει το θέμα των επιθέσεων με θύματα γυναίκες.
«Στα 29 μου, κινητοποιούμαι για να κερδίσουμε όσα μας λείπουν για την επίτευξη της ισότητας» και «κυρίως προκειμένου να αναλάβουν περισσότερες γυναίκες θέσεις ευθύνης» υποστήριξε η νεαρή γυναίκα, που εργάζεται σε νοσοκομείο.
Στη Βαρκελώνη, η λεωφόρος Gran Via κατακλύστηκε από γυναίκες κάθε ηλικίας, τις οποίες συνόδευαν σε πολλές περιπτώσεις άνδρες. Στο κεντρικό πανό της κινητοποίησης αναγραφόταν το σύνθημα: «εάν σταματήσουμε, ο κόσμος θα σταματήσει».
«Πόσες γυναίκες καταλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις; Πολύ λίγες. Κι αυτό δεν συμβαίνει επειδή δεν είναι καταρτισμένες, συμβαίνει διότι η ισότητα δεν υφίσταται πάντα», κατήγγειλε άλλη διαδηλώτρια, η Μαρία Νούνιες, μια συνταξιούχος ηλικίας 70 ετών.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, με την ευκαιρία της 42ης Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, για να καταγγείλουν, μεταξύ άλλων, τη μισθολογική ανισότητα και τη σεξιστική βία, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι διοργανωτές κάλεσαν τον κόσμο να διαδηλώσει από τις 15.40 τοπική ώρα, την ώρα που θεωρητικά οι γυναίκες εργάζονται «δωρεάν», δεδομένου ότι πληρώνονται κατά μέσο όρο 26% λιγότερο από τους άνδρες.
Στο Παρίσι χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν την πλατεία της Δημοκρατίας, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Για ίσους μισθούς, ίσες συνθήκες εργασίας», «Δεν θα σωπάσουμε ποτέ».
Το πλήθος του κόσμου, που βγήκε στους δρόμους υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώθηκε με νέους που διαδήλωσαν για το κλίμα. «Ας καταστρέψουμε την πατριαρχία, όχι το κλίμα» έγραφε χαρακτηριστικά ένα πανό.