Μαδούρο: Σε 72 ώρες να φύγουν οι αμερικανοί διπλωμάτες από τη Βενεζουέλα
Την ίδια ώρα, η ΕΕ παραμένει κατά κάθε στρατιωτικής εξέλιξης
Διορία 72 ωρών έδωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας σε Αμερικανούς διπλωμάτες, προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Ο Νικολάς Μαδούρο κατηγορεί την Ουάσινγκτον για κυβερνο-σαμποτάζ, που είχε ως αποτέλεσμα το χειρότερο μπλακ άουτ στην ιστορία της Βενεζουέλας. «Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κυβερνοεπίθεση στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας. Είναι μια τεχνολογία που μονάχα η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαθέτει», ανέφερε.
Ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα δήλωσε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες πρέπει να φύγουν εντός 3 ημερών, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών σχετικά με τους επιτετραμμένους των δύο χωρών. «Η παρουσία στο έδαφος της Βενεζουέλας αυτών των αξιωματούχων αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη, την ενότητα και τη σταθερότητα στη χώρα», τονίζει σε ανακοίνωση. Χθες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει αυτή την εβδομάδα το προσωπικό του από τη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας ότι η παρουσία τους αποτελεί «περιορισμό της αμερικανικής πολιτικής».
Την ίδια ώρα, η Βενεζουέλα παραμένει στο σκοτάδι για έκτη ημέρα. Στα νοσοκομεία δίνεται μάχη για να λειτουργήσουν όλα ομαλά, τα τρόφιμα σαπίζουν στη ζέστη και οι εξαγωγές από τον κυριότερο πετρελαϊκό σταθμό της χώρας έχουν σταματήσει. Την Τρίτη το ρεύμα επανήλθε σε πολλά τμήματα της χώρας, ανάμεσά τους κάποιες που είχε πλήξει το μπλακ άουτ από την περασμένη Πέμπτη, αλλά η κατάσταση παραμένει η ίδια σε περιοχές του Καράκας και στο δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία. Σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση, 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε δημόσια νοσοκομεία μετά το μπλακάουτ.
Η ΕΕ κατά κάθε στρατιωτικής εξέλιξης
Στο μεταξύ, την Τρίτη η ΕΕ τάχθηκε εναντίον κάθε στρατιωτικής εξέλιξης στην κρίση στη Βενεζουέλα, που θα προέλθει είτε από το εσωτερικό είτε εκτός χώρας.
Η Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την αντίθεση των Βρυξελλών σε όποια στρατιωτική δράση, αναφερομένη στον κίνδυνο κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό.
«Δεν είναι αποδεκτή καμία στρατιωτική εξέλιξη, τόσο μέσα από τη χώρα όσο και από έξω. Μια λύση δεν μπορεί να είναι, δεν πρέπει ποτέ να επιβληθεί από το εξωτερικό», τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Η κρίση που πλήττει τη χώρα έχει πολιτικά και θεσμικά αίτια, δεν είναι μια φυσική καταστροφή. Η λύση πρέπει να ειρηνική, πολιτική και δημοκρατική», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.