Σε Βαλκάνια και Τουρκία είχε ταξιδέψει ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας
Έρευνες διεξάγουν τα γειτονικά κράτη για τον τρομοκράτη που σκότωσε 49 ανθρώπους
Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το παρελθόν του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε στη Νέα Ζηλανδία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 49 άνθρωποι.
Συγκεκριμένα, οι αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τα κίνητρα της επίσκεψης στη Βουλγαρία τον Νοέμβριο του 2018 του ακροδεξιού εξτρεμιστή, που διέπραξε την πολύνεκρη επίθεση εναντίον δύο τεμενών στη Νέα Ζηλανδία.
Ο φερόμενος ως δράστης, ένας Αυστραλός ηλικίας 28 ετών, που αιματοκύλισε την πόλη του Κράιστσερτς, είχε διαμείνει στη Βουλγαρία το διάστημα «9ης- 15ης Νοεμβρίου 2018», επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ.
Έρευνα ξεκίνησε για να καθοριστεί εάν «η εκδοχή που εκείνος παρουσίασε, σύμφωνα με την οποία ήθελε να ανακαλύψει ιστορικά αξιοθέατα και να μελετήσει την ιστορία των βαλκανικών χωρών, είναι σωστή ή εάν είχε άλλους στόχους», εξήγησε ο εισαγγελέας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μλάντεν Μαρίνοφ ανέφερε ότι η έρευνα στοχεύει να αποσαφηνίσει «τα κίνητρα» της επίσκεψης του Αυστραλού και τις ενδεχόμενες «επαφές με άλλα πρόσωπα».
Στα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι βουλγαρικές αρχές δεν υπάρχουν «δεδομένα τρομοκρατικής δράσης και επαφών αυτού του προσώπου στη Βουλγαρία», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.
Οι ερευνητές, εξάλλου, έχουν ήδη στη διάθεσή τους συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή του στη Βουλγαρία: αφίχθη στη Σόφια από το Ντουμπάι την 9η Νοεμβρίου, ενοικίασε ένα όχημα τη 10η Νοεμβρίου και «επισκέφθηκε ιστορικά αξιοθέατα» σε 10 περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.
Έφυγε από τη Βουλγαρία τη 15η Νοεμβρίου με πτήση για το Βουκουρέστι, όπου ενοικίασε ένα αυτοκίνητο για να επισκεφθεί την Ουγγαρία, διευκρίνισε ο ίδιος.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αυστραλός μετέβη στη νοτιοανατολική Ευρώπη: σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε επίσης επισκεφθεί, για σύντομο χρονικό διάστημα, τα Βαλκάνια το διάστημα 28ης-30ης Δεκεμβρίου του 2016, όπου ταξίδεψε με λεωφορείο στη Σερβία, στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η Βουλγαρία διευκρινίζει ότι βρίσκεται σε επαφή στο πλαίσιο αυτής της έρευνας με τις αρχές στις ΗΠΑ, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο.
Ο ένοπλος είχε επισκεφθεί την Τουρκία, έρευνα των αρχών στην Άγκυρα
Παράλληλα, ο φερόμενος ως δράστης είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την Τουρκία, όπου οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να μπορέσουν να καταγράψουν τις δραστηριότητές του και τις επαφές που είχε, είπε ένας Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
Το πρόσωπο αυτό, ένας ακροδεξιός εξτρεμιστής από την Αυστραλία, «μετέβη πολλές φορές στην Τουρκία και διέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα» δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τη συχνότητα, τη διάρκεια ή τις ακριβείς ημερομηνίες των επισκέψεών του Αυστραλού.
«Σκεφτόμαστε ότι ο ύποπτος μπόρεσε να μεταβεί σε άλλες χώρες (από την Τουρκία) στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Ξεκινήσαμε έρευνα για τις μετακινήσεις του και τις επαφές του υπόπτου εντός της χώρας» σημείωσε η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Διέθετε οπλοστάσιο και είχε άδεια κυκλοφορίας
Ακόμη, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο ύποπτος για το μακελειό στο Κράιστσερτς ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν διέμενε στη χώρα πολύ καιρό.
Όπως ανέφερε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, ο φερόμενος ως δράστης ήταν υπήκοος Αυστραλίας «που ταξίδευε σποραδικά στη Νέα Ζηλανδία, όπου διέμενε για διάφορα χρονικά διαστήματα».
«Δεν θα τον περιέγραφα ως επί μακρόν διαμένων» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το όνομά του δεν ήταν καταγεγραμμένο σε καμία λίστα παρακολούθησης στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία.
Σύμφωνα με τη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, ο ύποπτος διέθετε ένα μικρό οπλοστάσιο ημιαυτόματων όπλων και είχε άδεια οπλοφορίας.
«Ο δράστης ήταν κάτοχος άδειας οπλοφορίας (…) την οποία είχε αποκτήσει τον Νοέμβριο του 2017» είπε η Άρντερν.
«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι οι νόμοι μας για τα όπλα θα αλλάξουν» υποσχέθηκε η ίδια.
Τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης ήταν μεταξύ άλλων από το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, εξήγησε η Τζασίντα Άρντερν.