Ελάχιστα είναι πλέον τα πολεμικά μέτωπα στη Συρία. Περιορίζονται ως επί το πλείστον στα σύνορα με το Ιράκ όπου οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις μάχονται κατά των τελευταίων τρομοκρατών του ISIS και στην επαρχία Ιντλίμπ όπου κυβερνητικές δυνάμεις επιτίθενται κάθε τόσο εναντίον ανταρτών διαφόρων στρατοπέδων. Το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας όμως τελεί εν τω μεταξύ και πάλι υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Άσαντ. Γι΄ αυτό το λόγο όλο και περισσότεροι Σύροι που κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και ζουν σήμερα εν μέρει υπό άθλιες συνθήκες, εξετάζουν το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην πατρίδα.

«Φυσικά, ποιος δεν θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα;», λέει ο 21χρονος Ιμπραήμ, ο οποίος εγκατέλειψε το 2012 τη Συρία με κατεύθυνση τον γειτονικό Λίβανο και την πρωτεύουσα Βηρυτό. Εδώ και επτά χρόνια δίνει μαζί με τους γονείς του καθημερινή μάχη επιβίωσης, ζώντας μαζί τους σε ελάχιστα τετραγωνικά. Ακόμη και αυτή η κατάσταση ήταν για μεγάλο διάστημα πολύ καλύτερη σε σχέση με αυτό που άφησαν πίσω τους στο Χαλέπι, το οποίο είχαν καταλάβει οι ισλαμιστές.

Σήμερα όμως «υπάρχει και πάλι ασφάλεια στην περιοχή. Η κυβέρνηση στη Δαμασκό έχει ανακτήσει τον έλεγχο όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας».

Επέστρεψαν ήδη 130.000 Σύροι

Περίπου 950.000 σύροι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στον γειτονικό Λίβανο. Κάποια στιγμή είχαν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Άγνωστο πόσοι από αυτούς συνέχισαν το ταξίδι με προορισμό την Ευρώπη ή πόσοι γύρισαν εν τω μεταξύ στα σπίτια τους, όπως εξηγεί ο αρμόδιος λιβανέζος υπουργός Σάλεχ Γκαρίμπ:

«Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πόσοι Σύροι γύρισαν στα σπίτια τους. Λέγεται ότι είναι περίπου 130.000». Για πολλούς από αυτούς όμως η επιστροφή στην πατρίδα δεν είναι τελείως ακίνδυνη, όπως λέει: «Πολλοί έχουν προβλήματα. Ορισμένοι ήρθαν σε σύγκρουση με το νόμο και διώκονται. Άλλοι δεν έχουν σπίτι αφού αυτό καταστράφηκε. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ο δικός μας ο ρόλος, ως υπουργείου, είναι να θίξουμε αυτά τα προβλήματα στο συριακό κράτος προκειμένου να επισπεύσουμε την επιστροφή των προσφύγων στη χώρα τους».

Ο αδερφός του Ιμπραήμ ήταν μέλος του λεγόμενου «ελεύθερου συριακού στρατού» και συνεπώς ήταν εχθρός του προέδρου Άσαντ. Σκοτώθηκε πριν από επτά χρόνια. Στη Συρία ακούγεται ότι το καθεστώς θα εκδικηθεί όλες εκείνες της οικογένειες που με άμεσα ή και έμμεσα βρέθηκαν απέναντι στο καθεστώς. Το ενδεχόμενο να «πληρώσει» ο ίδιος και οι γονείς του τη δράση του αδερφού του δεν φαίνεται όμως να φοβίζει τον Ιμπραήμ. Ο ίδιος δηλώνει υποστηρικτής του Άσαντ.

Πηγή: www.dw.com