Νέα Ζηλανδία: Τελετή στη μνήμη των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, εκφώνησε ομιλία
Χιλιάδες άνθρωποι στάθηκαν σήμερα σιωπηλοί σε πάρκο του Κράισττσερτς καθώς διαβάζονταν τα ονόματα των 50 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε δύο τεμένη της πόλης στις 15 Μαρτίου, στη διάρκεια της τελετής που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη τους.
Δεκάδες εκπρόσωποι χωρών από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε το πάρκο Χάγκλεϊ, το οποίο βρίσκεται κοντά στο τέμενος αλ Νουρ όπου φονεύθηκαν 40 πιστοί από έναν εξτρεμιστή, υπέρμαχο της υπεροχής της λευκής φυλής στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, η οποία δέχθηκε θερμό χειροκρότημα όταν εισήλθε στο πάρκο, εκφώνησε ομιλία, όπως και μουσουλμάνοι ηγέτες αλλά και ένας επιζώντας της επίθεσης.
«Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι να αναγάγουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε καθημερινότητα. Διότι δεν έχουμε ανοσία στον ιό του μίσους, του φόβου, του άλλου. Δεν είχαμε ποτέ», τόνισε η Άρντερν η οποία έχει δεχθεί επαίνους για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την τραγωδία αυτή.
«Όμως μπορούμε να είμαστε το κράτος που ανακαλύπτει το αντίδοτο. Και αυτό πρέπει να προσπαθήσει να κάνει ο καθένας μας καθώς προχωράμε από εδώ», πρόσθεσε.
Η Τζασίντα Άρντερν αγκαλιάζει συγγενή ενός εκ των θυμάτων. (REUTERS/Jorge Silva)
Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός που φορούσε μία κάπα των Μαορί με την ονομασία kakahu στη διάρκεια της τελετής δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να τερματίσει τον φαύλο κύκλο του εξτρεμισμού, υπογραμμίζοντας ότι για τον σκοπό αυτό πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες παγκοσμίως.
«Η απάντηση στα ψέματά τους είναι μια απλή ιδέα που δεν περιορίζεται σε εθνικά σύνορα, που δεν βασίζεται σε εθνικότητες, στην εξουσία ούτε καν σε τρόπο διακυβέρνησης. Η απάντηση βρίσκεται στον ανθρωπισμό μας», υπογράμμισε η Άρντερν.
Εξάλλου η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός χαιρέτισε την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι συμπολίτες της απέναντι στη μικρή μουσουλμανική κοινότητα της χώρας. «Ο ρατσισμός υπάρχει, αλλά δεν είναι καλοδεχούμενος εδώ», επεσήμανε.
Η τελετή αυτή, αν και οργανώθηκε βιαστικά, πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ η χώρα παραμένει στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους επιβεβαίωσε ότι ένοπλοι Αυστραλοί αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο πάρκο για να συνδράμουν τους Νεοζηλανδούς συναδέλφους τους.
Το συγκεντρωμένο πλήθος, περίπου 20.000 άνθρωποι, άκουσαν μια μουσουλμανική προσευχή αλλά και δύο τραγούδια από τον Κατ Στίβενς. Ο Βρετανός τραγουδιστής, που ασπάστηκε το ισλάμ τη δεκαετία του 1970 και πήρε το όνομα Γιουσούφ Ισλάμ, δήλωσε: «Μόνο όταν καλοί άνθρωποι μένουν κάτω μπορεί το κακό να σηκωθεί. Σε αυτή τη χώρα είδαμε το αντίθετο».
Ο Κατ Στίβενς κατά τη διάρκεια της τελετής. (AP Photo/Mark Baker)
Όμως η πιο συγκινητική ομιλία ήταν αυτή του Φάριντ Άχμεντ, η σύζυγος του οποίου Χούσνα σκοτώθηκε στο τέμενος αλ Νουρ την ώρα που προσπαθούσε να βοηθήσει τον ανάπηρο άνδρα της.
Πάνω στο αναπηρικό του αμαξίδιο, φορώντας μαύρα γυαλιά εξήγησε ότι δεν νιώθει μίσος για τον δράστη, τον Αυστραλό εξτρεμιστή Μπρέντον Τάραντ.
«Οι άνθρωποι με ρωτούν: “Γιατί συγχώρεσες κάποιον που σκότωσε την πολυαγαπημένη σύζυγό σου;”». «Μπορώ να τους απαντήσω τόσα πράγματα. Ο Αλλάχ έχει πει ότι αν συγχωρούμε ο ένας τον άλλον, μας αγαπά», συνέχισε ο Άχμεντ.
«Θέλω η καρδιά μου να είναι γεμάτη αγάπη και φροντίδα και γεμάτη έλεος και να συγχωρεί εύκολα, διότι αυτή η καρδιά δεν θέλει να χαθούν άλλες ζωές», τόνισε υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους. «Γι’ αυτό επιλέγω την ειρήνη, γι’ αυτό συγχώρεσα».
Ο Άχμεντ κάλεσε τους ανθρώπους να εργαστούν όλοι μαζί για την ειρήνη και να αλλάξουν στάση ώστε να μπορούν να βλέπουν όλο τον κόσμο ως μέρος μίας οικογένειας, χρησιμοποιώντας το παρωνύμιο του Κράισττσερτς «Garden City» (η πόλη των κήπων).
«Προέρχομαι από έναν πολιτισμό, ίσως εσύ να προέρχεσαι από έναν άλλο, ίσως εγώ να έχω μία πίστη, εσύ ίσως έχεις μία άλλη, αλλά μαζί είμαστε ένας όμορφος κήπος», σχολίασε.