Ευρωβουλή: Χωρίς βίζα εντός ΕΕ οι Βρετανοί πολίτες μετά το Brexit
Την εξαίρεση των Βρετανών πολιτών από την υποχρέωση θεώρησης βίζας για παραμονή μικρής διάρκειας στην ΕΕ, ενέκριναν σήμερα οι ευρωβουλευτές με 502 ψήφους υπέρ έναντι 81 κατά και 29 αποχών
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο ενέκρινε σήμερα την εξαίρεση των Βρετανών, που πραγματοποιούν σύντομες διαμονές στην Eυρωπαϊκή Ένωση, από την υποχρέωση να διαθέτουν θεώρηση εισόδου, ακόμη και σε περίπτωση μη συμφωνίας.
Η εξαίρεση αυτή θα εφαρμόζεται με την επιφύλαξη της αμοιβαιότητας εκ μέρους των βρετανικών αρχών και θα ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ (εκτός από την Ιρλανδία, η οποία διαθέτει τη δική της διμερή συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο) και τις χώρες που περιλαμβάνονται στον χώρο Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία).
Το κείμενο εγκρίθηκε με 502 ψήφους υπέρ, 81 κατά και 29 αποχές.
Η διαπραγμάτευση μεταξύ των Ευρωπαίων αυτού του ευαίσθητου για τα εκατομμύρια των βρετανών τουριστών, που διασχίζουν τακτικά τη Μάγχη, ζητήματος σηματοδοτήθηκε από μια διαμάχη σχετικά με ένα παράρτημα του κειμένου.
Η διαμάχη προκλήθηκε από το γεγονός ότι, έπειτα από αίτημα της Ισπανίας, τα κράτη μέλη πρόσθεσαν σε μια σημείωση στο κάτω μέρος της σελίδας μια αναφορά στο Γιβραλτάρ ως «αποικία του βρετανικού στέμματος».
Η αναφορά αυτή αναζωπύρωσε μια μακροχρόνια διαφωνία ανάμεσα στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για το Γιβραλτάρ, αυτό το έδαφος των 6,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων που παραχωρήθηκε το 1713 από τη Μαδρίτη στο βρετανικό στέμμα, αλλά του οποίου η Ισπανία διεκδικεί την κυριαρχία.
Ο εισηγητής της επιτροπής στην οποία είχε ανατεθεί να εξετάσει το κείμενο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Βρετανός Κλοντ Μόρεϊς, ο οποίος αρνούνταν να αποδεχθεί το επίμαχο απόσπασμα για το Γιβραλτάρ, αντικαταστάθηκε τη Δευτέρα υπό την πίεση των κρατών μελών, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.
«Δεν είναι μυστικό για κανέναν ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν μπλοκάρει εξαιτίας της περίπτωσης του Γιβραλτάρ, αλλά τελικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέλαβε τις ευθύνες του και έδωσε προτεραιότητα στα δικαιώματα των πολιτών», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Σεργκέι Στανίσεφ, ο οποίος αντικατέστησε τον Μόρεϊς, καταγγέλλοντας «την ανεύθυνη προσέγγιση» του Συμβουλίου.
Η σημείωση στο κάτω μέρος της σελίδας διατηρήθηκε στο συμβιβαστικό κείμενο, καθώς ο Στανίσεφ υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να περάσει γρήγορα η νομοθεσία επειδή πλησιάζει η 12η Απριλίου, που είναι η νέα προθεσμία για το Brexit.
Η νομοθεσία «πρόκειται να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ μέχρι τις 12 Απριλίου, ώστε να υπάρξει προετοιμασία για ένα ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία την ημερομηνία αυτή», υπογράμμισε το κοινοβούλιο σε ανακοίνωσή του.