Μενέντεζ: Ανησυχώ για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο
Τι είπε ο γερουσιαστής των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο Euronews
Την ανησυχία του για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εξέφρασε ο γερουσιαστής του κόμματος των Δημοκρατικών, Μπομπ Μενέντεζ, με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ενώ για πρώτη φόρα αναφέρθηκε λεπτομερώς, στις κυρώσεις που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, εφόσον ολοκληρωθεί η αγορά των ρωσικών S-400.
Σε συνέντευξή του στο Euronews, ο κ. Μενέντεζ, κληθείς να σχολιάσει τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από την Τουρκία και αν αυτό του δημιουργεί ανησυχία για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ανέφερε ότι «η πραγματικότητα σε αυτές τις χώρες είναι ότι έχουν κάθε δικαίωμα, σύμφωνα με το Νόμο της Θάλασσας, να εκμεταλλευτούν την ΑΟΖ τους. Πάντα είμαι ανήσυχος για την Τουρκία και τις παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου χώρου. Πάντα ανησυχώ για πιθανές συγκρούσεις και για αυτό το λόγο έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην προχωρεί σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου».
Ο κ. Μενέντεζ υπογράμμισε πως «δεν θέλουμε να δούμε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε μία σύρραξη η οποία θα ήταν τρομακτική για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα όμως δεν είναι αυτός που παραβιάζει τον εναέριο χώρο».
Και συνέχισε: «Πάντα ανησυχώ, ανεξαρτήτως των ενεργειακών εξελίξεων, για μία πιθανή ανάφλεξη στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου».
Όσον αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Τουρκία εφόσον ολοκληρώσει την αγορά των S-400, o κ. Μενέντεζ ανέφερε πως υπάρχουν περίπου 8 κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν, «ανάμεσα σε αυτές είναι περιορισμοί στις εξαγωγές, θέματα απόκτησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, υπάρχουν χρηματοπιστωτικά εργαλεία που είναι πολύ ισχυρά, για παράδειγμα οι περιορισμοί στην πραγματοποίηση οποιασδήποτε οικονομικής πράξης σε αμερικάνικές τράπεζες».
«Υπάρχουν θέματα με τη Visa που μπορούν να προκύψουν. Υπάρχει μία λίστα 8 κυρώσεων, από τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιλέξει 5, όπως προβλέπει η νομοθεσία», κατέληξε ο κ. Μενέντεζ.