Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος
Εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνόδο στο Φανάρι και θεωρείται ένας από τους έμπιστους ανθρώπους του Οικουμενικού Πατριάρχη
Μόλις στα 52 του χρόνια ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής
Εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Μεγάλη Ιερά Σύνόδο στο Φανάρι και θεωρείται ένας από τους έμπιστους ανθρώπους του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Έχει ένα σπάνιο βιογραφικό, διακεκριμένος για την πνευματικότητα την οξυδέρκεια αλλά και την κατανόησή του έναντι των κελευσμάτων της εποχής μας, ο κ. Ελπιδοφόρος έχει κάνει λαμπρές σπουδές που αποτυπώνονται στις θέσεις που σήμερα κατέχει.
Είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επισκέπτης καθηγητής στην περίφημη Σχολή Τιμίου Σταυρού στην Βοστώνη και καθηγούμενος στην Αγία Τριάδα στην Χάλκη. Οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν μιλούν για το χάρισμα της επικοινωνίας με το ποίμνιο των πιστών και τον σύγχρονο τρόπο αντίληψης των πραγμάτων με τις αρχές και τις πανανθρώπινες αξίες της ορθόδοξης πίστης, καθώς και τον χαρισματικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ζητήματα που άπτονται τόσο του θρησκευτικού όσο και του κοσμικού φάσματος.
Ποιος είναι ο νέος αρχιεπίσκοπος Αμερικής
Ο αν. καθηγητής του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που είναι της νέας γενιάς κληρικών του Πατριαρχείου με σημαντικές σπουδές στην Ελλάδα και τη Γερμανία εκτιμάται ότι γνωρίζει καλά τις ισορροποίες και τα δεδομένα της Αμερικανικής «επαρχίας», δεδομένου ότι έχει διδάξει και στην θεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ορθόδοξης θεολογίας στο δυτικό ημισφαίριο, στο οποίο πριν γίνει αρχιεπίσκοπος, δίδαξε και ο κ. Δημήτριος. Ο ίδιος θεωρείται ότι «ανέστησε» μετά από δεκαετίες «σιωπής» την ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που συνεχίζει να παραμένει κλειστή από το 1971, όταν οι τούρκικες αρχές διέκοψαν την λειτουργία της, εξαιτίας ενός νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στις οποίες συμμετέχουν, για πρώτη φορά μετά πολύ καιρό, φοιτητές, δείχνουν να σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας δημιουργικής και αισιόδοξης περιόδου για το ίδρυμα-σύμβολο της Ορθοδοξίας.
Ως μητροπολίτης Προύσης, που αποτελεί την «ψυχή» της Θεολογικής Σχολής ως διευθυντής του Ιδρύματος και ηγούμενος του μοναστηριού της Αγίας Τριάδος, το οποίο βρίσκεται στο όμορφο νησί των Πριγκηποννήσων, υλοποίησε τα τελευταία χρόνια ένα συγκροτημένο σχέδιο επιτυγχάνοντας να δώσει ξανά ζωή στην πολύπαθη Σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση, που συνεχίζει την παρελκυστική πολιτική έναντι του ζητήματος της επαναλειτουργίας της.
Στο επίκεντρο αυτής της δραστηριότητας βρέθηκε η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, που θεωρείται από τις πιο σπάνιες και σημαντικές της Ορθοδοξίας, καθώς σε αυτήν υπάρχουν αρχειοθετημένα σημαντικά βυζαντινά χειρόγραφα, παλαίτυπα, αλλά και πολύ σπουδαίες νεότερες εκδόσεις, ενώ για πρώτη φορά σε αυτήν αναπτύσσεται ακαδημαϊκή δραστηριότητα με την συμμετοχή φοιτητών από την Ελλάδα.
Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιήθηκε και ο μεγάλος περιβάλλοντας χώρος τους ιστορικού ιδρύματος, όπου δημιουργήθηκε ο πρώτος παγκοσμίως θεματικός κήπος, με φυτά που αναφέρονται στην Αγία Γραφή.
Παράλληλα, ο μητροπολίτης Προύσης προχώρησε μεθοδικά στην διάσωση και αναστήλωση ορθόδοξων εκκλησιών στην Τουρκία.
Για παράδειγμα πριν λίγα χρόναι με εράνους μεταξύ των ομογενών στις ΗΠΑ, συγκέντρωσε χρήματα για να αγοράσει δύο βυζαντινές εκκλησίες από Τούρκους ιδιώτες που τις πωλούσαν, τον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών στο χωριό Συγή, κοντά στα Μουδανιά και την εκκλησία της Παναγίας Παντοβασίλισσας στη Τρίγλια, που περιήλθαν στην ιδιοκτησία της μητρόπολης.
Τον νέο αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο, συγχαίρει ο ελληνικός πολιτικός κόσμος.